Jesu li bh. ambasade u Pakistanu i Iraku izdavale lažne vize?

Vijesti 23. maj 202019:11 > 19:16
N1

Visoki zvaničnici Bosne i Hercegovine optužili su ambasadora Pakistana u Bosni i Hercegovini da je učestvovao u izdavanju lažnih viza za ulazak državljanja te zemlje u BiH. Ambasador u Pakistanu odbacuje takve navode. Tvrdi da ambasada ne može ništa uraditi samoinicijativno, sve mora proći kontrolu sigurnosnih službi i agencija.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na nedavnom sastanku sa Draganom Čovićem, iznio je javnosti detalje razgovora sa rasparave vezane za ulazak ilegalnih migranta u našu zemlju.

“Na tom sastanku koji nije imao tu temu, gospodin Radončić je obavijestio Predsjedništvo da je 3.000 migranata iz Pakistana ušlo u BiH na bazi lažnih viza koje je dao ambasador BiH koji je u Pakistanu. Mislim da je to veoma teška za sve nas tvrdnja. U činjenici da neko od ambasadora to neko zloupotreljava i to radi”, kazao je Dodik.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić na Dodikovo istupanje odgovara da sve što je govorio je sjednici Predsjedništva što je jedina prava adresa na kojoj se treba govoriti o navodnim lažnim vizama koje su izdavali ambasadori BiH u drugim zemljama.

“Ja žalim da je gospodin Dodik izašao sa nekim podacima, za koje sam ja smataro da ih bezbjednosnih razloga, te poptune neovisnosti pravosudnih i sudskih institucija, trebaju se prvo dovesti do kraja pa da ih javno komentiramo. To je aktivan predmet u Tužilaštvu BiH i ja ga ne bih komentirao”, kazao je Radončić.

VEZANA VIJEST

 Ambasador BiH u Pakistanu Sakib Forić rekao je medijima da ga je kontaktiralo Tužilaštvo BiH, te da se već godinu dana kreira ova afera. Objašnjava da ambasada ne može printati vizu prije nego što sigurnosni ured ne provjeri osobu.

“Imamo situaciju da najodgovorniji ljudi za bezbjednost u liku gospodina Radončića obavijeste predsjedništvo da njegove informacije govore da je tri hiljade Pakistanaca ušlo na lažne vize koje daje ambasador BiH u Pakistanu. Nismo čuli nikoga iz međunarodne zajednice da je na to reagovao, ali smo čuli da reagiju na gluposti. a danas ste mogli da vidite da je iz Iraka isto ušlo nekoliko hiljada na bazi lažnih viza koje je dao ambasador BiH u toj zemlji”, tvrdi Forić.

Bh. ambasador u Amanu Mato Zeko objašnjava da su optužbe na račun Ambasade u Iraku nebuloze. Tvrdi da je jasno definisan proces dobijanja viza, koji uključuje i provjere Službe za poslove sa strancima i Obavještajno sigurnosne agencije. Također naglašava da kada se viza skenira na ulazu u BiH prikaže podake: kada zahtjev zaprimljen, kada je odobren u Službi za strance, kad je odobren i odštampan u ambasadi, tako da ne može doći do zloupotreba, te da niko ne može sa falsificiranom vizom ući u BiH.

“Osobno mislim da jeste nastavak neke priče sa Pakistanom, i mene stvarno iznenađuje da se nešto takvo daje u javnost, takve paušalne ocjene. Veleposlanstvo BiH u Amanu je ukupno za građane Iraka izdalo 294 vize za cijelu 2019. godinu. I sad neka priča o nekim tisućama viza, to je stvarno nešto što je van svake pameti”, kazao je Zeko.

Zeko za N1 navodi da ga niko od pravosudnih organa nije kontaktirao vezano za medijske natpise o lažnim vizama u Iraku. Nadležni organi trebali bi dati konačnu riječ o tome da li su ambasade u Pakistanu i Iraku izdavale lažne vize tamošnjim državljanima za ulazak u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad