CIK odgodio lokalne izbore, stigle prve reakcije

Vijesti 23. maj 202019:48 > 20:12
N1

Zvanično je odgođeno održavanje lokalnih izbora u BiH za 15. novembar. Centralna izborna komisija saopštila je to na današnjoj konferenciji uz apel svim nadležnim da se osiguraju novčana sredstva sa državnog nivoa. I to što skorije. Među prvim reakcijama je ona Milorada Dodika koji je odluku Centralne izborne komisije nazvao nelegitimnom. Reagirao je i Ured visokog predstavnika u BiH pozvavši sve nadležne da građanima omoguće da iskoriste svoja Zakonom i Ustavom zagarantovana prava.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je saopštila:

Izbori će se održati 15. novembra. Rok za dostavljanje prijava za učešće na izborima političkih stranaka ili kandidata je 3. juli. Rok za prijavu birača van BiH je 9. septembar. Izborna kampanja počinje 16. oktobra. No, ništa od toga se neće desiti ukoliko izostane finansiranje.

“U ovom trenutku nije donesena nijedna odluka koja kaže da se neće obezbijediti sredstva za provođenje lokalnih izbora u tom smislu cijenimo samo izjavu predsjedavajućeg Savjeta ministara koja je iznijeta na 8. sjednici Predstavničkog doma gdje je vrlo jasno i nedvosmisleno rečeno da će sredstva biti obezbijeđenja i da problem finansiranja prepustimo Savjetu ministara”, kazala je Vanja Bjelica-Prutina, predsjednica CIK-a BiH.

Centralna izborna komisija će krenuti u proces javnih nabavki materijala neohodnih za pripremu i održavanje izbora. No, čak i po izbori najpovoljnijih ponuđača, neće sklapati ugovore dok na raspolaganju ne bude imala novac Zakonom predviđen od Vijeća ministara BiH. I ranije je održavanje izbornog procesa bilo dovedeno u pitanje, kaže članica CIK-a Irena Hadžiabdić, ali ovo je do sada najteža i najneizvjesnija situacija.

“Mi smo imali problem sa sredstvima za za izbore vidan nakon smrti predsjednika RS Jelića kada je te izbore trebalo raspisati i kada je bio javnosti poznat jasan stav CIK-a da prijevremene izbore za predsjednika RS nećemo raspisati bez sredstava. Sredstva su ipak osigurana i nije bilo problema u provedbi tih izbora. Drugi problem se desio 2012. i tada se radilo o kasnom usvajanju budžeta međutim tada je postojala jaka međuinstitucionalna saradnja”, kazala je Hadžiabdić.

Iako je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija obećao da će novac za izbore obezbijediti iz tekućih rezervi, to se nije dogodilo. Vijeće ministara ima rok do 31. maja Predsjedništvu da dostavi budžet. Od odluke te institucije zavisi i da li će biti novca za izbore. Član Predsjedništva Milorad Dodik prije nekoliko dana negodovao je zbog kako kaže nelegitimnog saziva Centralne izborne komisije, a danas nakon odluke o odgađanju izbora poručuje:

VEZANE VIJESTI

“SNSD je spreman da izađe na izbore. Nama ne odgovara odgađanje izbora. Mi smatramo da ih treba održati kako je Zakonom predviđeno. Što se tiče novca za izbore, što oni ističu kao glavni problem vezano za Savjet ministara, mi smo spremni da glasamo i iz aranžmana privremenog finansiranja a i na neki drugi način ali očigledno je da u Savjetu ministara nema dovoljno većine da to izglasa“, kazao je Dodik.

Dodik poziva nadležne pravosudne institucije da ispitaju nedavna imovanja pojedinih članova CIK-a jer postoje dokazi o njihovom političkom angažmanun. Nije bilo konkursa za njihov izbor kaže i Dragan Čović.

“Prevažna je uloga SIP-a da bi ono bilo povezano s bilo kojom politikom, bilo kojim pojedincem tako da je naš stav vrlo jasan ovo Izborno povjerenstvo će morati doživjeti promejene, ja se nadam da imaju institucije BiH koje će na to adekvatno reagirati a ono je za nas nelegitimno i nelegalno kao što je za mene nelegalan hrvatski član Predsjedništva kao drugi bošnjački član”, kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH 

 Odluku Centralne izborne komisije pozdravlja član Predsjedništva Željko Komšić, navodeći da je održavanje izbora u novembru realno jer je pandemija usporila tu dinamiku. A Dodiku i Čoviću poručuje:

#related-news_0

 “Njima ni država Bosna i Hercegovina nije legitimna, a kamoli da im bude legitimna Centralna izborna komisija kojom ne upravlja niko osim njih dvojice. Međutim, logika u kojoj nema Dodika i Čovića, nema ni Bosne i Hercegovine, je samo njihova, a ne i logika većine građana BiH, niti logika funkcioniranja institucija”.

Svi moraju sarađivati s Centralnom izbornom komisijom, kako bi se izbori i dogodili – poruka je iz OHR-a.

“OHR želi podsjetiti sve relevantne organe, uključujući Vijeće ministara, Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, na njihovu zakonsku obavezu da osiguraju adekvatna finansijska sredstva za izbore. Time bi se omogućilo CIK-u da izvrši sve neophodne pripreme za neometano i blagovremeno održavanje i provođenje lokalnih izbora kako bi građani Bosne i Hercegovine bili u mogućnosti da iskoriste svoja zagarantovana prava u skladu sa Ustavom BiH”, kazali su iz OHR-a.

Inače, ako bude izbora, oni će se 15. novembra provesti za 64 općinska vijeća, 56 skupština općina u Republici Srpskoj, 120 načelnika u Bosni i Hercegovini, 14 gradskih vijeća u Federaciji, 7 skupština gradova u Republici Srpskoj, 22 gradonačelnika u Bosni i Hercegovini, te Skupštinu Brčko Distrikta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad