Bajram namaz klanjan širom Bosne i Hercegovine

Vijesti 24. maj 202006:19 > 06:39
Screenshot

Danas je prvi dan mjeseca ševala i prvi dan Ramazanskog bajrama kojim se obilježava završetak mubarek mjeseca ramazana. Muslimani širom svijeta obilježavaju Ramazanski bajram okupljanjem u džamijama radi bajram namaza. Ove godine u mnogim zemljama zbog pandemije to neće biti moguće.

Situacija sa pandemijom korona virusa je promijenila način obavljanja namaza zbog poštivanja pravila socijalne distance.

Nedavno je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović donio instrukciju o načinu obavljanja bajram-namaza. 

“Niko neće našu borbu voditi za nas i niko nam neće naše probleme rješavati. Valja nam biti ustrajnim u danima koji su pred nama kao što smo bili ustrajni u obavljanju ramazanskih obreda”, kazao je reisu-l-ulema u bajramskoj čestitci.

Vjernici su pozvani da se pridržavaju ranijih preporuka Islamske zajednice u BiH i nadležnih državnih organa, te da u slučaju kada se džamije popune, namaz obavljaju na prostoru oko džamije i na privremenim musalama, ukoliko to uslovi budu dozvoljavali.

Vjernici koji klanjaju namaz su pozvani da se suzdrže od fizičkog kontakta prilikom čestitanja i izbjegnu bilo kakva nepotrebna zadržavanja prilikom napuštanja džamijskih prostora. 

Iz Kancelarije reisu-l-uleme Kavazovića su saopćili kako se neće organizovati tradicionalni bajramski prijem reisu-l-uleme, kao ni čestitanje u salonu Kancelarije reisu-l-uleme. 

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini se održava u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajram-namaz predvodio i hutbu održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Redakcija N1 čestita Bajram svim vjernicima muslimanima uz želje da nastupajuće dane provedu u miru i sreći sa svojim porodicama – Bajram Šerif Mubarek Olsun.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad