Vjernici proslavljaju Bajram u specifičnim okolnostima, ali s velikom radošću

Vijesti 24. maj 202011:54 > 12:05
N1

Mnogi vjernici ovaj ramazanski Bajram dočekuju i obilježavaju u specifičnim okolnostima, zbog pandemije korona virusa, ali s velikom radošću.

Ovaj Bajram je nešto drugačiji u tom smislu, kažu, ali po osjećaju je kao i svaki drugi. Evo šta su nam još rekli građani.

Situacija sa pandemijom korona virusa je promijenila način obavljanja namaza zbog poštivanja pravila socijalne distance.

Nedavno je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović donio instrukciju o načinu obavljanja bajram-namaza.

“Niko neće našu borbu voditi za nas i niko nam neće naše probleme rješavati. Valja nam biti ustrajnim u danima koji su pred nama kao što smo bili ustrajni u obavljanju ramazanskih obreda”, kazao je reisu-l-ulema u bajramskoj čestitci.

Vjernici su pozvani da se pridržavaju ranijih preporuka Islamske zajednice u BiH i nadležnih državnih organa, te da u slučaju kada se džamije popune, namaz obavljaju na prostoru oko džamije i na privremenim musalama, ukoliko to uslovi budu dozvoljavali.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad