Mjesec dana otkako su sporni respiratori stigli iz Kine u BiH

Vijesti 24. maj 202020:40 > 20:50
N1

Navršava se mjesec dana otkako su sporni respiratori stigli iz Kine u Bosnu i Hercegovinu. Tužilaštvo BiH provodi istragu, a do sada je ispitano više desetina osoba. Nadležni i političari u javnom prostoru često su iznosili kontradiktorne izjave ili reterirali od ranije iznesenih stavova. U međuvremenu, firmi Srebrena malina ističe dozvola za uvoz i transport preostalih 20 respiratora iz Kine. Stručnim vještačenjem utvrđeno je da korištenje spornih ventilatora nije preporučeno u jedinicama intenzivne terapije.

Od dočeka respiratora iz Kine, naizgled dobro upućenog premijera Federacije Bosne i Hercegovine u sadržaj pošiljke, tvrdnju da je ventilatore za 10 i po miliona maraka kupila federalna Vlada, pa sve do izjave da je tog, 25. aprila, bio u zabludi – prošlo je mjesec dana. A bilo je potrebno samo 14 minuta da ponuda firme Serbrena malina iz Kancelarije premijera bude odaslana na drugu adresu, pojasnio je naknadno.

“I ta sporna ponuda je prošla kroz naš Ured. Došla je 8:05 ujutro, a proslijeđena je u 8:19 – i za to imamo pisane potvrde. Otišla je prema Zavodu za javno zdravstvo”, kazao je Fadil Novalić u Dnevniku D, FTV-a 21.05.2020.

“Kada sam dobio ponude, isprintao sam ih i odnio na mjesta gdje su nosili svi drugi. Odnio sam ih na mjesta gdje su nosili svi drugi”, stakao je Fikret Hodžić, vlasnik F.H. Srebrena malina gostujući na Face TV, 16.05. 2020

Ko je kod koga došao ili poslao ponudu i po čijem nalogu – trebala bi raspetljati istraga Tužilaštva Bosne i Hercegovine. No, već je poznato dosta činjenica – da Federalna uprava civilne zaštite nema protokolisanu ponudu Srebrene maline i da ova institucija nije sačinila tehničku specifikaciju robe.

“Takav respirator je prošao preko mog Ureda. Zvao se nekako – WCE 003 ili nekako tako i imao je ta dva izvoda – i bio je zaista za kliničku primjenu. Ja sam u toj percepciji ostao do kraja. Kada je ko promijenio, odnosno mi nismo ni servisirali tu ponudu, mi smo je samo proslijedili Zavodu za javno zdravstvo. Kada je neko promijenio, ja to saznajem iz medija – da je čak i ugovor bio na ovaj koji je prošao preko Ureda – da je zamijenio za onaj drugi sa mnogo manjim performansama, a za iste pare. E to neka se istrazi. I neka odgovara ko je to uradio”, kazao je premijer Novalić.

“Zavod je napravio Plan potreba za opremom i zaštitnim sredstvima za borbu protiv korona virusa za javne zdravstvene ustanove. Ni ja, a ni Zavod nemamo ništa sa tehničkom specifikacijom”, kazao je Davor Pehar, Zavod za javno zdravstvo FBiH (19.05.2020.)

Još je dosta spornih i nejasnih detalja – od dva različita ugovora, do tvrdnji da Federalni štab civilne zaštite nije odobrio ono što je kupljeno javnim novcem. Nadležnim parlamentarnim komisijama ovih su se dana izjašnjavali mnogi.

“Interesantni su odgovori ministrice Jelke Milićević koja na sva pitanja odgovara sa – nemam saznanja, a na pitanje da li postoji odluka o nabavci respiratora ona tvrdi da Federalni štab civilne zaštite nije donio odluku o nabavci respiratora”, kazao je Elmedin Konaković, Odbor Doma naroda PFBiH (NiP).

“Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH smatra da Vlada Federacije BiH nije na adekvatan način nadzirala rad Federalne uprave civilne zaštite”, kazao je Damir Mašić, Komisija za sigurnost PD Paralamenta FBiH (22.05.2020.)

Nakon objave da i službeno vode istragu, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uskoro bi trebalo saslušati i saopštiti imena osumnjičenih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad