Novo ublažavanje mjera zabrane u BiH

Vijesti 25. maj 202017:15 > 17:18
Anadolija

Republički štab za vanredne situacije donio je na današnjoj sjednici u Banjaluci tri zaključka kojima se ublažavaju ranije donesene mjere zbog pandemije korona virusa. Od danas se dozvoljava rad bazenima, „wellness“ i spa centrima posebno i u sklopu ugostiteljskih objekata za smještaj, ali se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista zabranjuju do 8. juna.

Donesen je Zaključak o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID – 19) u Republici Srpskoj kojim se, između ostalog, zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 osoba na javnom mjestu.

Krizni štab RS je dao i upute upravama i organima jedinicama lokalne samoprave i ostalim subjektima koji vrše javna ovlaštenja prema kojim su dužni ograničiti broj osoba koje borave unutra te održavati rastojanje među građanima.

Republički štab za vanredne situacije dao je instrukciju JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da izradi uputstvo za organizovanje rada bioskopa, pozorišta i čitaonica u Republici Srpskoj.

Produžava se zaključak o održavanju nastave na daljinu, te Zaključak o obavezama JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i javnih zdravstvenih ustanova – bolnica u Republici Srspkoj u obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti (COVID-19) izazvane novim virusom korona „SARS-CoV-2” u Republici Srpskoj do 08.06.2020. godine.

Danas je donesen i Zaključak o obavezama domova zdravlja u Republici Srpskoj u obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti (COVID-19) izazvane novim virusom korona „SARS-CoV-2” u Republici Srpskoj. Domovima zdravlja je naloženo da sve svoje raspoložive kapacitete (ljudske, prostorne, opremu) uključe u prevenciju širenje virusa korona „SARS-CoV-2”, zbrinjavanje i rješavanje pacijenata oboljelih od COVlD-19, da sa svojih 50 posto kapaciteta organizuju pružanje specijalističkih zdravstvenih usluga od 01. maja 2020. godine, da prioritetno i bez zadrške sprovode epidemiološke ankete svih osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim, sa predlaganjem odgovarajućih epidemioloških mjera i da dostavljaju JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i nadležnim institucijama sve tražene podatke u skladu sa preporukama itd.

Apoteke u RS-u od danas mogu raditi po radnom vremenu regulisanom prije pandemije korona virusa.

Republički štab za vanredne situacije donio je Zaključak o donaciji direktnih antigenskih testova za dokazivanje „SARS-CoV-2“ javnim bolničkim ustanovama.

Svi dosadašnji zaključci Republičkog štaba za vanredne situacije dostupni su na Portalu Vlade Republike Srpske u sekciji „Republički štab za vanredne situacije – Akti“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad