Crna Gora ne otvara granice za državljane BiH, oglasio se i Dodik

Vijesti 26. maj 202007:16 > 07:22
N1

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković najavio je otvaranje granica najprije za državljane onih zemalja koje se uspješno nose sa koronavirusom.

Kako je kazao jučer, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, sa svojih osam operativnih štabova, i preko stotinu uključenih ljudi po dubini, ima zadatak da pronađe najbolja rješenja koja će omogućiti pokretanje naše ekonomije, otvaranje granica i dolazak turista, i dalje ublažavanje mjera koje su od uticaja na unutrašnje prilike i život građana u ovoj državi.

“Namjera nam je da već od sljedeće sedmice otvorimo vrtiće, predškolske ustanove, igraonice, bisokope i pozorišta; Da omogućimo ograničenom broju publike praćenje sportskih događaja uz poštovanje mjera zaštite. Biće dozvoljena organizacija krštenja, svadbi, i porodičnih veselja – takođe uz zdravstveno-bezbjednosne mjere i ograničenja u broju prisutnih. A u skladu sa sačinjenom procjenom u prvim danima juna očekuje se otvaranje granica sa zemljama koje ispunjavaju odgovarajući epidemiološki kriterijum Instituta za javno zdravlje. U ovom trenutku glasi da je to najviše 25 oboljelih na 100.000 stanovnika i prve zemlje sa kojima ćemo otvoriti granice su: Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Albanija, Grčka i moguće neke zemlje u regionu dok se naredba ne donese i stupi na snagu. Globalna kretanja ukazuju i na proširenje kruga država prema kojima bismo mogli otvoriti granicu. To će pokrenuti našu vazdušnu i avio industriju, podstaći naš turizam i omogućiti rad u vezanim djelatnostima”, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome što prvih dana juna neće biti otvorene granice za građane BiH i Srbije, Marković je rekao da se otvaraju granice država koje imaju sličnu epidemiološku situaciju kao i Crna Gora. On je dodao da će biti otvorene granice i za BiH i Srbiju kada budu imale situaciju do 25 oboljelih u odnosu na 100.000 stanovnika, što je kriterijum Instituta za javno zdravlje.

Nakon što se na listi nisu našle Bosna i Hercegovina i Srbija, uslijedile su žestoke reakcije iz ove dvije zemlje.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenio je da odluku Crne Gore da ostavi zatvorenim granice za Srbiju i Republiku Srpsku vidi kao “pokušaj i kalkulaciju vlasti u Podgorici da zatvaranjem granice olakša rješavanje problema sa srpskom zajednicom u toj zemlji”.

“Ne može se oteti utisku da iza takve odluke vjerovatno stoji nastojanje da se neka politička pitanja riješe unutar same Crne Gore”, rekao je Dodik za televiziju Pink.

Crna Gora ovom odlukom pokazuje, tvrdi Dodik, “negativan odnos prema srpskoj zajednici i SPC, što može da govori samo o panici te vlasti, tog režima koji kalkuliše da mu se zatvaranjem granice olakšava rješavanje tog problema”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad