Nastavak političke sage o odgodi izbora

Vijesti 26. maj 202016:45 > 17:03
N1

Nastavlja se politička saga o legitimnosti odluke Središnjeg izbornog povjerenstva o odgodi izbora za 15. studenoga.

SNSD je i zvanično Ustavnom sudu BiH uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti te odluke. HDZ podupire stavove SNSD-a, dok SDA staje u zaštitu Središnjeg izbornog povjerenstva. Istodobno, napretka nema u pregovorima o usvajanju državnog proračuna iz kojega se financiraju izbori, ali ni o pitanju održavanja izbora u Mostaru.

SNSD-ova argumentacija o tome zašto je, po njima, CIK prekršio zakon prolongiranjem datuma lokalnih izbora, dostavljena je najvišoj sudskoj instanci u zemlji, u formi Zahtjeva za ocjenu ustavnosti. Dodikova stranka očekuje samo jednu odluku Ustavnih sudaca.

“Da će ova odluka CIK-a biti poništena, da će cijela ova spirala nezakonitosti oko CIK-a koja je započela još onog dana kada su potpuno nezakonito izabrali članove CIK-a, da će krenuti konačno da se urušava”, naveo je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a. 

Neligitimnost CIK-u spočitava i HDZ. A upravo dvojac SNSD – HDZ našao se na udaru kritika opozicionara, uz ocjenu da je su ove dvije stranke u panici jer su izgubili kontrolu nad CIK-om.

“Jer, više neće biti mogućnosti da se glasački listići štampaju u Laktašima, da se ubacuju u vreće. I to je razlog velike nervoze SNSD-a. Sve ove hajke koje su pokrenuli uz pomoć Blajburške koalicije i HDZ-a da ponovo pod kontrolu te osovine postave Centralnu izbornu komisiju”, kazao je Nebojša Vukanović, poslanik u NSRS.

A ta komisija, kažu u SDA, nije imala drugu opciju nego da učini ono što je učinila. To ne odgovara strankama koje žele status quo, ističe Šemsudin Mehmedović,  zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

“Najava SNSD-a da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu je čisto politikanstvo i dobivanje na vremenu, te da se zakoči izborni proces koji je već započeo. Potvrda takvog stava leži i u izjavi Milorada Dodika da neće dozvoliti usvajanje budžeta BiH, te da neće biti novca za izbore”, rekao je Mehmedović. 

Saša Magazinović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH smatra da nije bilo razloga da se izbori prolongiraju.

“A zašto su to uradili je pitanje za članove CIK-a, ili još bolje – za lidere čije oni naredbe sljepo slijede u donošenju odluka”, kazao je Magazinović. 

A šta je to CIK zapravo učinio. Prvotna odluka je bila da se izbori zakažu za 4. oktobar. Nije trebalo dugo čekati da se taj datum prolongira na 15. novembar, što je produljenje za 41 dan. Izborni zakon, propisuje maksimalno produženje termina izbora za 30 dana. Obrazloženje Centralne izborne komisije je da je to urađeno zbog vjerskih praznika koji padaju na 1. i 8. novembar.

“Centralna izborna komisija, ako bi najšire tumačili zakon, nije nikako mogla pomjerati izbore unaprijed za 8. 14, ili 15. novembar, ona je morala u okviru 30 dana, jer je zakon tu jasan, pomjeriti izbore na 25. oktobar, i tada održati”, kazao je Vehid Šehić iz Koalicije pod lupom.

Rubina Čengić, novinarka mišljenja je da nije bilo nikakve potrebe za prolongiranjem.

“Čini mi se da je SNSD ovaj put u pravu sa podnošenjem zahtjeva za ocjenu ustavnosti, i mislim da je prekršen Izborni zakon”, navela je Čengić.

Sporenja oko datuma lokalnih izbora, samo su nastavak dugačke liste izbornih problema, koje političari ostavlju kao neriješene.

To su: neusvajanje budžeta iz kojeg se financiraju lokalni izbori, nepostojanje dogovora u slučaju Mostara, osporavanje legitimiteta izbora članova CIK-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad