Više od 70 bh. državljana vraća se u BiH

Vijesti 26. maj 202017:28 > 17:39
N1

Deseci tisuća bh. državljana mjesecima čekaju na povratak u BiH. To im je omogućeno otvaranje granica BiH. Uskoro se očekuje da na zračnu luku u Banjoj Luci sleti zrakoplov Air Srbije sa 70 bh. državljana.

Oni nisu jedini koji čekaju na povratak u BiH i 11 državljana Rusije vraća se kući. Virus korona zatekao ih je u BiH, a s obzirom na to da je pandemija prizemljila putničke avione njihov povratak nije bio moguć.

“Ovdje sam tri mjeseca, u okviru akademske razmjene. Mi zapravo nismo ni čekali povratak, naš let je trebao da bude svakako krajem mjeseca, tako da je ovo sretna podudarnost”, rekla je studnetica Ana Jevdakimova i dodala: 

“Ja sam i prošle godine bila ovdje tokom ljetne škole. Mnogo mi se svidjelo i imala sam želju ponovo se vratiti ovdje, ali ovakvu situaciju nisam mogla ni zamisliti”.

Banja Luka – Beograd – Moskva – Banja Luka, pa potom kopnenim putem domovima koji se nalaze u BiH.

“Izvršiće se repatrijacija određenog broja državljanja Ruske Federacije, a tim letom u povratku će biti transportovani putnici koji su državljani Bosne i Hercegovine”, kazao je Nebojša Regoje, portparol Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U BiH iz Azije, SAD, Latinske Amerike, Kanade, Evrope želi na desetine građana. Pandemija korona virusa zatekla je na hiljade bh. državljana na meridijanima širom svijeta. Od Argentine gdje je zarobljen plesač tanga  Ranko Milanović .

“Imamo jednu veliku grupu ovdje ljudi u Argentini koji su se zatekli kao i ja sa raznih krajeva svijeta, bilo nas je oko tri i po hiljade, sada se već nekoliko stotina uspjelo evakuirati”, rekao je Milanović.

Preko Kambodže, Madagaskara, Mauricijusa do Sjedinjenih Američkih Država, gdje na povratak čeka blizu 300 naših državljana. Među njima i jedan student iz Mostara 

“Ove godine završio je 10. maja, a kupi kartu 13. maja, znači normalno regularno. E onda, kako se ovo desilo prebacili su ga za 20 maj, pa su otkazali pa su ponovo zakazali za 28. maj. Kažem vam njemu je problem što mu pasoš ističe, u međuvremenu. 9. 6. mu ističe pasoš”, kazala je Jadranka Đolić.

Za tranzit kroz različite države reaguje tim za krizne situacije. Ministarstvo vanjskih poslova daje saglasnosti, ali ne i novac za povratak.

“Ministarstvo vanjskih poslova BiH nema finansijskih sredstava za organizaciju kolektivnog povratka tih državljana, međutim bilo kakvo korištenje komercijalnih letova, Tim za krizne situacije će sasvim sigurno pružiti adekvatnu asistenciju, obezbijediti neophodne saglasnosti za bilo koje tranzite za dolazak naših državljanja u BiH“, istaknuo je Regoje.

Ni povratak kopnenim putem nije bio jednostavan. Enida Pecikoza se vratila nakon šest sedmica boravka u Italiji gdje je provela sami vrhunac pandemije. Kući se vratila nakon ukidanja mjera samoizolacije.

“Nakon što je ukinuta samoizolacija u BiH, odlučila sam da se vratim autom. Jako sam iznenađena opuštenošću službenika na granicama. Nismo imali nikakvih problema niti smo dobili bilo kakve epidemiološke upute kad smo prolazili sve te granice“, navela je Pecikoza.

Avionom, kopnom ili brodom cilj je isti, doći do BiH. Nadomak domovine su naši državljani koji su se nalazili na kruzeru Carnival Breeze koji je jutros uplovio u luku Gruž u Dubrovniku. Oni su nakon iskrcavanja, prema uputstvima epidemiologa, charter letovima ili autobusima prevezeni u svoje domovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad