Crnadak: Bili smo u dilemi do neki dan, ali je Dodik to javno priznao

Vijesti 26. maj 202017:29 > 17:44
N1

Što se tiče PDP-a, mi smo htjeli izbore prema Ustavu i zakonu, ali SNSD i njhova koalicija nisu htjeli da obezbijede novac. Jedina šansa je bila da se izbori prolongiraju, zato smo podržali odluku da se izbori održe, kazao je danas za N1 Igor Crnadak iz PDP-a.

Prisluškivanje?

“Bili smo u dilemi do neki dan, gospodin Dodik je to javno rekao. Mislim da je bio van sebe, ponio ga je ambijent. Mislim da je tek kada je rekao shvatio šta je rekao pa je probao objasniti to da je šala”, kazao je.

Zašto niste prijavili?

Kome?”

Pa nadležnim institucijama?

“Pa, kome?”

Zašto niste?

“Moje pitanje i odgovor je bilo retoričko. Besmisleno je to prijavljivati institucijama u RS koje su potpuno pod kontrolom Dodika i stranke. On kada je rekao da prisluškuje opoziciju, rekao je da to radi preko MUP-a. Nismo imali kome prijaviti, ja i dalje sumnjam da će doći do završetka ove priče. Postoji prijava koju je gospodin Borenović podnio Tužilaštvu BiH. Bilo bi veoma važno da Dodik bude saslušan, jer je javno obznanio da se radi o krivičnom djelu”, kazao je.

Ko je slušao i prisluškivao gospođu Cvijanović?

Ja koliko se sjećam to nije bio telefonski razgovor, nego razgovor koji je vođen u ugostiteljskom objektu. Ne znam ko je snimao ali je jasno viđeno da su upleteni u težak oblik korupcije”, dodao je.

“Ja koristim priliku da pozovem premijera Viškovića i predsjednicu Cvijanović da javno objave, to duguju građanima koji su bili zaključani u kući dva mjeseca i pridržavali se uputa vezanih za koronu i bili najveći heroji. Duguju to građanima, da saopće svaku javnu nabavku, koliko je koštala i šta je bilo predmet javne nabavke”.

Bili ste protiv vanrednog stanja u RS?

“U vanrednom stanju nijedna nova mjera nije uvedena što se tiče zdravstvene borbe protiv epidemije. Mi smo već tada imali mjere vezane za socijalnu distancu. Građani su se u velikom broju toga pridržavali. Nije bilo potrebe stvarati pritisak na građane. Gospodin Dodik se nije pridržavao, putovao je u Srbiju i nije išao u izolaciju. Pokazali su da samo za običan svijet važe pravila”.

Odluka o odgađanju izbora?

“Što se tiče PDP-a mi smo htjeli izbore prema Ustavu i zakonu, ali SNSD i njhova koalicija nisu htjeli da obezbijede novac. Jedina šansa je bila da se izobri prolongiraju, zato smo podržali odluku da se izbori održe. Zato smatramo da je dobro da demokratsko pravo bude ispoštovano i da se izbori održe i 15. novembra. Vrlo je licemjerno da SNSD bude protiv toga da se novac omogući i održe izbori, a onda se ne slažu sa odgađanjem”.

“Ova Izborna komisija treba da dobije šansu. Tek su sjeli prije 15 dana, pustite ih da rade. Ja znam da će odgovorno raditi posao”.

Ministar koji je ponavljao razred?

“Nije nimalo ohrabrujuće kada imate nekoga ko je, kako se u narodu kaže, “pao” jedan razred. Poznajem Marinu Ševkušić, bila je tehnički sekretar po nekoliko ugovora o djelu dok sam ja bio u Ministarstvu inostranih poslova. Kada sam ja bio, dobro je radila svoj posao”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad