Novi izlasci iz PEN centra – ko je sljedeći?

Vijesti 26. maj 202020:09 > 20:13
N1

Još su dva bosanskohercegovačka književnika napustila PEN centar, a riječ je o Draganu i Mladenku Marijanoviću, prenosi Bljesak.info, čime su se pridružili prethodno šestorici ispisanih iz članstva ovog udruženja književnika i intelektualaca.

Prethodno su, podsjećamo, bh. PEN centar napustili neki poznati književnici poput Miljenka Jergovića, Ivana Lovrenovića, Ivice Đikića i Željka Ivankovića. Oni su svoje brisanje iz članstva obrazložili nezadovoljstvom zbog pisma koje je grupa članica i članova PEN centra objavila 9. maja, kada su se suprotstavili održavanju mise u sarajevskoj katedrali za žrtve Blajburga. Sve to je izazvalo polarizaciju bh. javnosti, gdje su se jedni svrstali na stranu protivnika, a drugi zagovornika održavanja mise u središnjoj sarajevskoj crkvi, koju je predvodio kardinal Vinko Puljić.

VEZANE VIJESTI

“Ovim vas putom molim da izbrištete moje ime s popisa članova P.E.N. Centra u BiH, s današnjim nadnevkom iz razloga koje više ni samome sebi ne mogu i neću prešućivati a koji su, evo, zadnjih dana vidljivi svakomu tko prati ove rasprave, a koje su se od najave mise za stradale tijekom blajburških zbivanja pa do današnjeg dana pretvorile u nešto s čim P.E.N. i nema toliko veze, baš kao ni ta misa, a prostor su, uz neke dobronamjerne intelektualce, dijelom zaposjele i osobe, barem mi se tako čini, željne samopromocije. Možda će sve biti lakše kada se, i ako se, za fašizam i antifašizam nađu neki noviji pojmovi. Ideologiziranje će se dotad očito vrtjeti po starim matricama”, poručio je u svom pismu Dragan Marijanović.

Naime, članovi PEN centra BiH objavili su pismo povodom komemorativne mise za Bleiburg:

“Mi, doljepotpisani članovi i članice P.E.N. Centra u Bosni i Hercegovini, povodom europskog Dana pobjede nad fašizmom, potvrđujemo svoju odanost antifašističkim vrijednostima slobode, jednakosti i tolerancije među ljudima, koje su istovremeno i vrijednosti koje zagovara Povelja Međunarodnog P.E.N.-a. Zbog toga smatramo da je ideja da se u Sarajevu organizira komemorativna misa za fašiste i njihove simpatizere koji su nastradali u povlačenju fašističkih i nacističkih snaga prema Bleiburgu sramotna za ovaj grad i za ovu zemlju. Antifašistička pozicija koju zastupamo je bolja i humanija strana povijesti, i u to ime, iz poštovanja prema brojnim nevinim žrtvama ustaških zločina, zahtijevamo da se planirana misa otkaže”, navodi s eu pismu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad