Stanivuković: Deset advokata jednoglasno rekli da je ovo mimo Ustava

Vijesti 27. maj 202013:44 > 13:44
N1

Igor Crnadak i Draško Stanivuković, poslanici Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske predali su danas Ustavnom sudu RS inicijativu za pokretanje postupka ocjene ustavnosti uredbi sa zakonskom snagom donesenih u vrijeme vanrednog stanja na području ovog entiteta.

Igor Crnadak je kazao da namjera nije da se dodatno komplikuju stvari, nego da se utvrdi da li je sve rađeno u zakonskim okvirima.

“Mi smo prezentovali činjenice, da je tokom vanrednog stanja određeni dio mjera bio potpuni višak. Ovdje se postavlja pitanje da li je gospođa predsjednica imala zakonski osnov da donosi odluke kakve jeste. Ne želimo da komplikujemo dodatno nego da se vidi da je sve rađeno po zakonu”.

Stanivuković je dodao da je deset advokata složno da su odluke mimo Ustava.

“Deset advokata jednoglasno je reklo da je ovo mimo Ustava, mimo člana 81. stav 1 koji kaže da predsjednica RS može donositi uredbe ako su kumulativno ispunjena tri uslova; da je vanredno stanje proglašeno od institucija BiH, ako je ratno stanje i ako Skupština RS ne može da se sastane”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad