Arman ima 29 godina i još nikada nije imao priliku glasati na izborima u Mostaru

Vijesti 27. maj 202017:31 > 17:42
N1

Termin “mostarizacija” ušunjao se u politički vokabular, posebno u posljednje vrijeme koje bilježi novu političku nestabilnost, od federalnog do državnog nivoa. Da li je grad koji je od prepoznatljivosti po Starom mostu prešao put do simbola demokratskih blokada, spreman za još jedne lokalne izbore na kojima neće imati priliku birati – provjerila je ekipa N1. Naš Nikola Vučić razgovarao je sa Mostarcima svih generacija.

U Mostaru još aktivno se izmijenjuju četiri godišnja doba, dok lica na pozornici političke moći već više od deceniju bivaju ista i čine ovdašnje stanovništvo indiferentnima prema temi političkih promjena u gradu.

Jedan od onih koji se ipak odao opozicionom političkom djelovanju, u gradu za koji će mnogi reći da je talac potkusurivanja, ima 29 godina. Zove se Arman Zalihić, danas je SDP-ovac. Još nikad nije imao priliku glasovati na lokalnim izborima. 12 godina je već bez demokratskog prava da bira svog gradonačelnika.

“Posljednji izbori u Mostaru su bili 2008. godine, tada sam ja imao 17 godina i nisam imao pravo da glasam. Danas imam 29 godina i još uvijek nisam imao pravo glasovati u Mostaru zato što su vladajuće stranke ukinule izbore i nemaju nikakav legitimitet za vođenje ovog grada”, rekao je Zalihić, član mostarskog SDP-a.

Arman, koji ostavlja dojam pozitivnog primjera Mostarca s onu stranu nacionalističkih podjela, proveo je obrazovanje na mostarskom Sveučilištu. Dugo je godina politički aktivista. Probleme Mostara imenuje ovako:

“Oni su HDZ i SDA. Te dvije stranke upralvjaju sa 60 milijuna maraka gradskog proračuna godišnje bez da ikome polažu račune, upravljaju i javnim poduzećima. Dovoljno je da se okrenemo oko sebe i vidjet ćemo u kakvom se stanju nalazi današnji Mostar”, rekao je Zalihić.

Današnji je Mostar sa onim, recimo, prijeratnim nepovezan i aktivisti Muharemu Hindiću Mušici, koji poput živog kipa stoji ovdje na mostarskom Španskom trgu, odakle šalje poruke da Mostar, država, ali i svijet trebaju hitne i korjenite promjene.

“Ovdje nema politike. Da ima politike, bilo bi dobro. Oni rade stvari da se čovjek pita gdje ja živim, koja je ovo zemlja, da li postoje ovdje iko da može nešto da napravi. Ja sam ovdje dugo godina, znam da ću uspjeti. Želim da mladi preuzmu ovo sve”, naveo je Hindić.

No, nisu svi optimistični po pitanju mladih ljudi. Upitali smo građane – koja je njihova poruka mladim ljudima u BiH?

“Da bježe odavde, ko će promijeniti lopovima stanje”, jedan je od odgovora.

I dok u Mostaru variraju raspoloženja i stavovi o tome ima li ovaj grad demokratsku budućnost, barem malo svjetliju od ove sadašnje, vode se polemike hoće li izbora u novembru uopće biti – hoće li zapravo biti novca za njih. Neizvijesno je i kada će Mostarci ponovo moći iskoristiti svoje biračko pravo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad