Respiratori u BiH: Jedni koštali 10 miliona, a drugi su donacija

Vijesti 27. maj 202018:41 > 18:51
N1

U fokusu bh. javnosti ponovno respiratori. Danas - puta dva.

U razmaku od pola sata stigla donacija medicinske opreme iz Ujedinjenih arapskih Emirata a onda i preostalih 20 respiratora koje je nabavila tvrtka Srebrna malina. Oznake na kutijama govore kako se radi o istim respiratorima – jedina razlika je, što su jedni nabavljeni javnim novcem u iznosu 10 i pol milijuna maraka, a drugi – donirani.

Dva aviona – jedan iz UAE, drugi iz Kine. Jedan s donacijom, drugi s nabavkom plaćenom javnim novcem. U oba – kutije sa istom oznakom respiratora.

“Mi ne znamo to, mi na spisku koji imamo rečeno nam je da imamo 40 respiratora u ovome loudu koji je došao . Koja vrsta je ja neću znati dok ne vidim spisak koordinacionog tijela, dok ne dođe na Vijeće ministara BiH, i onda će na tome spisku se pojaviti koja je vrsta respiratora”, kazala je ambasadorica Bisera Turković.

Na deklaraciji pak jasno vidljivo. ACM812A – naziv respiratora poznat cijeloj bh javnosti. Prije nešto više od mjesec, 80 komada pomenutih respiratora stiglo u BiH, nabavka u suradnji FUCZ i firme Srebrena Malina. Danas još 20 u okviru ove nabavke. Ali prije njih, kutije s respiratorima iste oznake – u okviru donacije.

“Na deklaraciji pak jasno vidljivo. ACM812A – naziv respiratora poznat cijeloj bh javnosti. Prije nešto više od mjesec, 80 komada pomenutih respiratora stiglo u BiH, nabavka u suradnji FUCZ i firme Srebrena Malina. Danas još 20 u okviru ove nabavke. Ali prije njih, kutije s respiratorima iste oznake – u okviru donacije”, kazao je za Almir Badnjević, direktor Verlaba.

Na donacije se ipak, odlukom VM od kraja marta ne plaća PDV. Kakvi su, da su – donirani su.

Za razliku od 20 preostalih iz nabavke plaćene javnim novcem, na koje sada Srebrena Malina treba platiti i PDV – oko 260 000 KM, da bi se mogli preuzeti s carine. A i kada budu, pitanje je šta će biti sa svih 100 respiratora. I sa akterima priče o nabavci ovih respiratora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad