Federalni štab civilne zaštite: I dalje zabranjena upotreba nargila u barovima

Vijesti 27. maj 202021:59 > 22:06
FUCZ

Danas je u prostorijama Federalne uprave civilne zaštite u Sarajevu održana 20. vanredna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević. Razgovarano je o povoljnoj epidemiološkoj situaciji na području Federacije BiH, efikasnosti dosadašnjih i donesene su odluke o ublažavanju mjera.

Članovi Štaba usvojili su i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) uputili na razmatranje i odlučivanje prijedlog Odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa (Covid-19) na području FBiH, kako je ranije objavio N1. Prijedlogom ove Odluke 31.05.2020. godine prestaje stanje nesreće uzrokovane pojavom korona virusa (Covid-19) na području FBiH koje je Vlada FBiH proglasila 16. marta ove godine. Odlukom o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa (Covid-19) na području FBiH zadužit će se FŠCZ i Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva da i dalje prate i procjenjuju stanje epidemiološke situacije na području FBiH i na toj bazi utvrđuju mjere i aktivnosti na sprečavanju širenja korona virusa (Covid-19).

Na osnovu preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, FŠCZ van snage stavio je naredbe kojima je obustavljen rad shoping tržnih–centara, pružanje usluga unutar ugostiteljskih objekata svih kategorija i u hotelima a van snage su stavljene i naredbe koje nisu imale rok primjene.

Novom naredbom koja će se primjenjivati do 30. maja u ugostiteljskim objektima i dalje je zabranjena upotreba i konzumiranje nargila (šiša). Ova naredba stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se do 30.05. ove godine. U obrazloženju ove naredbe, između ostalog, navedeno je da u nargila barovima postoje loši higijenski uslovi te da, u cilju zaštite zdravlja stanovništvo od korona virusa, do daljnjeg treba zabraniti korištenje ovog duhanskog proizvoda jer predstavlja rizik za put prenosa određenih infekcija i zaraznih bolesti.

Na današnjoj vanrednoj sjednici FŠCZ neređeno je FUCZ da izvrši raspodjelu sredstava i opreme (deke, jastuci, tečni sapun, dezinfekciono sredstvo, dezinfekciono sredstvo za ruke, etil alkohol i sredstva za čišćenje) iz donacije Azerbejdžana, svim kantonalnim štabovima civilne zaštite na području FBiH, saopćeno je iz Federalnog štaba civilne zaštite.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad