Kosor za N1: Sarajevo i Vukovar – dva simbola stradavanja

Vijesti 28. maj 202009:28 > 09:45
N1

Bivša premijerka Hrvatske i nekadašnja predsjednica HDZ Hrvatske Jadranka Kosor jutros je za N1 govorila o odnosima dvije BiH i Hrvatske i aktuelnim političkim pitanjima.

“Usuđujem se kazati da odnosi gotovo da ne postoje, ništa se ne događa. Jednim dijelom, zbog krize sa strašnim virusom. Prošle godine, govorim o mandatu vlade koja je na odlasku, tih odnosa nije bilo. Odnosi su na neki način zaleđeni. Nadala sam se da će se to dolaskom novog predsjednika malo odlediti i pokrenuti, ja očekujem neki sastanak na vrhu. To bi bilo važno zbog milion razloga, zauvijek ćenmo ostati susjedi. Mnoge stvari se mogu promijeniti, ali to ne”, kazala je Kosor.

Kaže da je očekivala da se Hrvatska pozicionira kao lider i pomogne zemljama na putu ka EU.

“Ja sam završila pregovore i potpisala pristupni ugovor za EU, Sabor je donio jedan obavezujući dokument da nijedno pitanje neće postavljati kao prepreku za poticanje naših susjeda u EU. Ja sam očekivala da će se Hrvatska pozicionirati kao lider, kao svjetionik i članica EU koja najbolje to razumije. Niko to bolje ne može tumačiti i očekivala sam da će Hrvatska preuzeti poziciju liderice za vrijeme predsjedanja. Nije se dogodilo ništa, treba uzeti u obzir krizu i sve što se događalo. Dokument koji je usvojen i koji je trebao biti usvojen na Summitu u Zagrebu, jednim dijelom me razočarao”.

“Mi smo u specifičnoj situaciji da je hrvatska granica ustvari granica EU, mislim da sve države zapadnog Balkana koje žele u EU moraju proći reforme; jačanje vladavine prava, borba protiv korupcije, kriminala, mislim da smo mogli ići sa dodatnim inicijativama”.

BiH, kaže, osjeća kao prijateljsku zemlju.

“BiH osjećam kao prijateljsku i jasno sam govorila o tome da kada dođem u Sarajevo se osjećam kao kod svoje kuće, odlično i mislim da BiH to zaslužuje. Čuvam se da se bilo koja moja riječ ne protumači kao zadiranje u unutarnje odnose u BiH”.

“Tzv. lideri su oni koji svojim radom ne poštuju presude Suda. To je neprihvatljivo. Ne možeš voditi državu, i željeti evropski put svoje ili bilo koje zemlje ako ne poštuješ odluke međunarodnih sudova”.

O misi koja je održana u Sarajevu i koja je uzrokovala mnoge reakcije, kazala je:

“Misa, svaka misa, bilo koja, bilo koji vjerski obred, sve mjere propovjedaju mir. Samim tim i katolička misa mora pridonijeti tome da se pruže ruke među ljudima bez obzira na vjere. Misa mora donijeti smirenje, nijedna misa koja dovodi do buđenja strasti i rashuktavanja, onda ne ispunjava svoju svrhu”.

“Sarajevo je specifičan grad, to ne smijemo zaboraviti s obzirom na strašnje patnje koje je proživio tokom opsade. Kada se sjetim tih događaja, uvijek me sjeća na Vukovar. To su dva simbola stradavanja i moraju nam biti na savjesti zauvijek dok smo živi”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad