Vlada Republike Srpske usvojila Uredbu o turističkim vaučerima

Vijesti 28. maj 202014:31 > 14:33
Anadolija

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici usvojila je Uredbu o uslovima i načinu korišćenja turističkih vaučera za subvencionisano plaćanje smještaja u RS-u, izjavila je Suzana Gašić, ministrica trgovine i turizma RS.

“Iz Kompenzacionog fonda RS-a dogovoreno je da određena sredstva budu uložena odnosno da se subvencionira smještaj”, rekla je ona na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade RS-a.

Prema njenim riječima prvi korak koje će ministarstvo preduzeti je raspisivanje javnog poziva za privredne subjekte, koji pružaju usluge smještaja i turističke agencije preko kojih će se moći ugovarati aranžmani.

Nakon stoga spisak će biti objavljen kako bi građani znali kome se mogu obratiti i kod koga mogu da rezervišu smještaj.

“Pravo na korištenje turističkih vaučera ima svaki punoljetni građanin RS-a koji ima prebivalište na teritoriji RS-a. Građani će moći ptem aplikacija da se prijave za košrišćenje vaučera”, rekla je ona i dodala da je preduzlov za to da su rezervisali smještaj.

Naglasila je da je namjera projekta pomoć privredi i turizmu RS-a, kao i “da osvjeste građane da treba da bar dio odmora provedu u RS-a”.

Osnovni uslovi za smještajne kapacitete biće da imaju izmirene sve obaveze prema Poreskoj upravi RS te najmanje četiri zaposlena. Građani će moći direktno rezervisati smještaj bez korištenja usluga turističkih agencija.

Kako se navodi u Uredbi vaučer se može iskoristiti za plaćanje u minimalnom trajanju od tri noćenja zaredom, u korist jednog korisnika vaučera, u minimalnom trajanju od četiri noćenja zaredom u korist dva korisnika vaučera i u minimalnom trajanju od četiri noćenja zaredom u više ugostiteljskih objekata za smještaj, u korist dva korisnika vaučera, ukoliko se turistički aranžman realizuje posredstvom turističke agencije.

Vaučeri, čija je vrijednost 100 KM će se moći iskoristiti u periodu od 15. juna do 15. novembra.

Zora Vidović, ministrica finansija RS-a izjavila je da pretpostavlja da će danas na sjednici Upravnog odbora Centralne banke BiH biti razrješen problem raspodjele sredstava od MMF-a. MMF je za entitete doznačio oko 330 miliona evra, a dogovoreno je da je RS-u pripasti 37,5 posto, 62,5 odsto Federaciji Bosne i Hercegovine i jedan posto distriktu Brčko.

“Nema razloga da ne bude, jer znam da članovi UO, koje poznajem sa kojim sam razgovarala ne mogu da vjeruju da je to problem”, rekla je Vidović i dodala da RS-u po dogovoru od ovog aranžmana pripada 244 miliona KM.

Istakla je i da pošto je prošlo mjesec dana teku kamate, navodeći da će entiteti morati platiti kamate i tražiti nadoknadu od Centralne banke BiH.

Istakla je da će Republika Srpska preduzeti određene korake ako Centralna banka BiH danas ne donese odluku o deblokadi novca od MMF-a.

“Već više od mjesec dana stoje sredstva u Centralnoj banci BiH, a kamate teku za oba entiteta. Mi smo nekoliko puta tražili da se taj problem riješi, ali nismo uspjeli. Poslali smo instrukciju CBBiH za dio sredstava koji pripada RS”, rekla je Vidović i dodala da je i FBiH tražila svoja sredstva, kao i ne zna šta je tačno problem, ali da je svakako “nerazuman”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad