Grlić-Radman: Hrvatska nije povrijedila teritorijalni integritet BiH

Vijesti 28. maj 202015:52 > 16:03
N1

Gordan Grlić-Radman, ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, danas je kazao da Hrvatska nije povrijedila teritorijalni integritet sječom šume u pograničnom području.

“Mi smo upravo kontaktirali našu Geodetsku upravu koja nam je precizno javila i tu ćemo izjavu poslati bh. strani. Znači ona se odvija na našoj strani, Šumari sijeku duboko u našem katastru, a cilj je kako bi se stvorila preglednost za bolji nadzor nad granicom, kako bi se sprečavala ilegalna migracija, a što ide u prilog i korist i hrvatskoj i bh. strani. To smo ustanovili da je sve u redu i da je to sukladno i potpisanom ugovoru. Znači nije došlo do povrede granice”, kazao je.

Radman smatra da je reakcija iz BiH bila neutemeljena.

“Ipak ako razgovaramo i ako utvrdimo, onda i dođemo do saznanja. Naše su tvrdnje temeljem izjave Geodetske uprave potvrđene, da je sve u redu. Nitko nije sklon incidentima, osobito na granici”, istakao je.

Podsjećamo, geometri iz Gospića i Unsko-sanskog kantona na sastanku 8. maja konstatirali su da karte koje se koriste u Hrvatskoj i BiH nisu podudarne, te su pozvali komisiju za državnu granicu dvije zemlje da izađu na teren i utvrde činjenično stanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad