Zatražena smjena Fadila Novalića, premijer bez komentara

Vijesti 28. maj 202018:41 > 18:44
N1

Zbog afere respiratori, ali i generalno kako kažu neefikasnosti vlade na čijem je čelu, tokom vremena krize uzrokovane korona virusom - zastupnici Demokratske fronte u Federalnom parlamentu zatražili su ostavku Fadila Novalića. Sjednica na kojoj bi trebalo biti raspravljano o tome odgođena je za ponedjeljak, nakon što je današnja ponovo održana online - jer nije bilo moguće prisustvo svih zastupnika na jednom mjestu.

Slika kakvu odavno nismo vidjeli u Parlamentu Federacije, a ni danas. Umjesto toga, ponovo zabrana ulaska medijima u parlamentarnu zgradu i mogućnost praćenja jedino on – line prijenosa sjednice . Zbog čega pitaju u opoziciji kad već rade kafići i tržni centri ne radi jedan Parlament?

”Ova sjednica je jednog čudnog karaktera i ovo nije način na koji treba sazivati sjednice, odnosno na koji treba rade parlamentarci”, rekao je Senaid Begić iz SDP-a.

Sve je izazvalo i burnu raspravu jedne trećine zastupnika u parlamentarnoj sali i druge trećine na on line servisima.

Zbog ovih tehničkih problema te činjenice da se radi o veoma bitnoj i aktuelnoj temi, dogovorili smo se da nađu adekvatan prostor do ponedjeljka i da pozovu sve zastupnike. U međuvremenu je i premijer Federacije na pauzi informisao da će biti ukinuto stanje prirodne nesreće tako da više ni neće imati mogućnosti da rade online”, naglasio je Mirsad Zaimović, predsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Ta bitna tema rasprave su upravo javne nabavke, respiratori i medicinska oprema, odgovornosti nadležnih i institucija, njihov rad ili nerad, kvaliteta kojom su odgovorili u jeku pandemije koronavirusa. Opozicija najodgovornijim smatra federalnog premijera

”Zastupnici i Zastupnice opozicije prije svega traže razrješenje , ostavku ili smjenu premijera Fadila Novalića, kao najodgovornijeg čovjeka u vladi Federacije BiH”, naglasio je Damir Mašić, zastupnik iz SDP-a.

Hitne nabavke u svoj ovoj priči su poseban segment, a u toj hitnosti svoju šansu su vidjeli drvoprerađivači, slastičari malinari ili je šansa vidjela njih’‘, poručila je Mira Grgić, zastupnica SDP-a.

Poziv na odgovornost premijera, ali njegovih zamjenika – ministrice finansija Jelke Milićević i ministra rada Veska Drljače dolazi i iz kluba poslanika DF-a , koalicionog partnera vladajuće većine

‘Ako ništa iz moralnih razgovora, smatramo zaista da ovaj trojac treba na prvom mjestu da se suoči sa odgovornošću onoga što nije dobro uradio”, ispričala je Alma Kratina iz DF-a.

Ipak u SDA smatraju da ne postoji parlamentarna većina za izglasavanje ovog zaključka.

”Ja mislim da u ovom trenutku nema većine za izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije, oni u konačnici jesu u tehničkom mandatu, tako da u konačnici samo to izglasavanje nepovjerenja bilo bi formalne naravi’‘, kazao je Zaimović.

Ni formalno ni neformalno premijer Federacije danas nije bio raspoložen za davanje izjava. Možda boljeg raspoloženja bude u ponedjeljak kada se očekuje nova rasprava o učinku vlade čijem je čelu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad