Kako je ekonomsko pitanje postalo prvorazredno političko

Vijesti 28. maj 202019:04 > 19:14
N1

Upravni odbor Centralne banke BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu nije donio nikakav novi zaključak niti odluku o raspodjeli sredstava od MMF-a. Guverner Senad Softić ostao je pri stavu da o raspodjeli treba da odluči Savjet ministara.

Na sjednici koja je trajala skoro pet sati članovi Uprave su pod tačkom razno zatražili od guvernera Senada Softića informaciju o statusu predmeta.

Za to vrijeme, jedan ekonomski problem prerastao je u prvorazredni – politički. Prva majska, inače redovna mjesečna sjednica uprave Centralne banke Bosne i Hercegovine, a pod tačkom razno status aranžmana sa MMF-om.

Članovi Upravnog odbora od guvernera su tražili pojašnjenja, dobili su zvaničnu korespondenciju i dokumente. No, javnost nije dobila informacije šta je sporno u raspodjeli 333 miliona evra kreditnih sredstava od MMF-a.

Ekonomsko pitanje, u Parlamentu je postalo nerješivo – političko.

”…Zbog našeg međusobnog političkog nadmudrivanja. Politička odluka, možemo je tako definisati, ili odluka koja nije politička-odluka Fiskalnog vijeća se treba do kraja provesti. Sredstva nisu na Ministarstvu finansija i trezora, to svi znamo. Znamo i da čekamo odluku guvernera Centralne banke”, rekao je danas Dragan Čović, Predsjedavajući Doma naroda.

”Pozivam Bevandu da se pozove na pismo namjere MMF-u, da ponovi formulacije koje smo usaglasili, da proslijedi sredstva. Sredstva nisu na Centralnoj banci, ona su još uvijek na računu ministarstva finansija”, ispričao je Bakir Izetbegović.

Na zvaničnoj stranici Centralne banke stoji da su doznačena sredstva po osnovi Brze finansijske pomoći MMF-a uplaćena na odgovarajuće račune Centralne banke Bosne i Hercegovine.

‘Sve je izgubljeno u prevodu, a krivo se informišu i politički lideri”, kazao je državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda.

Enigmu gdje se nalaze sredstva od MMF-a rješava predsjedavajući Savjeta ministara.

”Sredstva se nalaze na računu Centralne banke BIH. Do kada će tako biti, zaista ne znam. Centralna banka ima sve što je potrebno da bi ta sredstva isplatila”, rekao je Zoran Tegeltija.

S tim se očito, dodaje Tegeltija ne slaže guverner, koji traži novu odluku Savjeta ministara.

Zbog svega bismo mogli plaćati kamatu na novac koji ne koristimo. I to već, koliko je sutra.

‘Mi to trebamo platiti i tražiti naknadu od Centralne banke, sve drugo bi bilo ugrožavanje aranžmana. Mi moramo preduzimmati određene korake. Vidjećemo sa pravobraniocima”, naglasila je je Zora Vidović, ministrica finansija RS.

Jedna od mogućnosti koju je najavio Milorad Dodik je i tužba protiv guvernera Senada Softića.

U političkom vrtlogu bez presedana kako siituaciju oko MMF-a nazivaju i finansijeri, ali i pojedini ambasadori, gubi ionako koronom oslabljena privreda.

”Mi smo zemlja presedan, nažalost. Svako sluša određene političke predstavnike, ne sluša zakone , propise, ne vodi se ekonomskom logikom”, rekao je Goran Račić, predsjednik Privredene komore Banjaluka.

A logika gdje prestaje, zapisao je Nobelovac Ivo Andrić, počinje Bosna i Hercegovina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad