Premijer Unsko-sanskog kantona zatražio pomoć od Brisela, kritikovao Sattlera

Vijesti 29. maj 202010:25 > 10:25
N1

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić pisao je čelncima Evropske komisije, u vezi situacije s migrantskom krizom u tom Kantonu.

Pismo prenosimo u cijelosti.

“Poštovani,

prije svega u ime građana i institucija vlasti Unsko-sanskog kantona, želimo se zahvaliti Evropskoj komisiji i Komesarijatu za migracije i unutrašnje poslove na dosadašnjoj iskazanoj podršci u upravljanju migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona, koji je u posljednje tri godine podnio najveći teret ove krize u Bosni i Hercegovini i kroz koji je u proteklom periodu, prošlo preko 70 000 ilegalnih migranata. Sa žaljenjem, a na osnovu dosadašnjeg iskustva, možemo konstatirati da i pored ogromne podrške Evropske komisije po ovom pitanju Bosni i Hercegovini rezultati nisu dovoljno vidljivi na terenu. Ova konstatacija proizilazi iz sve očitijeg nedostatka adekvatne koordinacije aktivnosti između međunarodnih partnera. nadležnih državnih institucija za pitanja migracija i lokalnih vlasti, koje u operativnom smislu nose najveći teret migrantske krize.

Ovim aktom želimo Vas upoznati s trenutno najvećim problemom na području Unsko-sanskog kantona. a koji se tiče neadekvatnog smještaja maloljetnih migranata, kao izuzetno osjetljive i posebno ugrožene kategorije ilegalnih migranata. Naime. oko 200 maloljetnih migranata je smješteno u privremeni migrantski centar objekta „Bira” u Bihaču, koji je u privatnom vlasništvu i koji je potpuno neuslovan za smještaj ovih lica, gdje su ista od strane drugih migranata izložena različitim vidovima fizičkog i psihičkog zlostavljanja. Ovo je i razlog zašto je Vlada Unsko-sanskog kantona u više navrata tražila. kako od medunarodnih partnera (IOM. UNHCR. UNICEF. DCR). tako i od nadležnih državnih institucija. izmještanje maloljetnih migranata iz objekta „Bira” u Bihaću u druge migrantske centre na području Bosne i Hercegovine gdje postoji obezbijeđen adekvatan smještaj za ova Iica. Nažalost po navedenom pitanju ništa nije poduzeto.

N1

Isto tako, želimo vas upoznati da Delegacija Evropske unije u BiH na čelu sa Nj.E. Johannom Sattlerom nije ništa učinila po pitanju implementacije zaključka Evropske komisije iz juna 2019. godine, donesenog prilikom radne posjete delegacije Bosne i Hercegovine Briselu kojim je naloženo da se teret migrantske krize ravnomjerno rasporedi na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine u smislu ravnomjeme raspodjele ilegalnih migranata na teritoriji države. Kao što smo već napomenuli, ubjedljivo najveći teret ove krize u Bosni i Hercegovini nose gradani i institucije vlasti Unsko-sanskog kantona, bez adekvatne financijske podrške međunarodnih partnera i državnih institucija Bosne i Hercegovine. Moramo napomenuti da je u proteklom periodu izostala i stručna podrška u aktuelnoj migrantskoj krizi na području Unsko-sanskog kantona od strane eksperta Evropske unije za pitanje migracija gosp. Nine Hartla, koji nijedanput nije došao u službenu posjetu Unsko-sanskom kantonu. niti obišao privremene prihvatne centre radi snimanja situacije na terenu.

Pored navedenog, želimo istaknuti da Delegacija Evropske unije u BiH na čelu sa Nj.E. Johannom Sattlerom nije ništa učinila po pitanju implementacije i drugog zaključka Evropske komisije iz juna 2019. godine. a koji se odnosi na obavezu zatvaranja migrantskih centara u objektima privatnog vlasništva. prvenstveno objekta „Bira” u Bihaću i „Miral” u Velikoj Kladuši i organiziranju prihvatnih centara u objektima državnog vlasništva. Prema informacijama s kojima raspolažemo, vlasnicima navedenih privatnih objekata plaćaju se enormni iznosi financijskih sredstava za zakup te postoji ozbiljna sumnja u zloupotrebu financijskih sredstava za plaćanje nerealno velikih iznosa zakupnina.

S druge strane, kada je u pitanju preuzeta obaveza sa sastanka u Briselu od strane Unsko-sanskog kantona i lokalnih vlasti o zatvaranju privremenog centra “Vučjak” u Bihaću, ista je u potpunosti ispunjena.

Shodno naprijed navedenom, tražimo od Vas da svojim autoritetom pomognete u našim nastojanjima da se maloljetni migranti iz centra “Bira” u Bihaću izmjeste u druge centre u Bosni i Hercegovini koji imaju adekvatan smještaj za ova lica. kao i da pružite podršku u postizanju što bolje koordinacije u aktivnostima upravljanja migrantskom krizom u našoj državi od strane svih relevantnih učesnika.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad