Džaferović: Duboko sam uvjeren da Novalića nema u kriminalnim radnjama

Vijesti 29. maj 202012:27 > 12:29
Fena

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović smatra da je federalni premijer Fadil Novalić, tokom borbe protiv pandemije, strpljivo i predano radio na zaštiti života i zdravlja ljudi, i na zaštiti bh. ekonomije.

– Ja mislim da je učinio sve što je mogao. Duboko sam uvjeren da njega nema u kriminalnim radnjama. To je moje mišljenje, neka me demantiraju – naglasio je Džaferović.

Rekao je da se Tužilaštvo BiH i SIPA, ukoliko žele da budu kredibilne institucije, moraju jednako odnositi prema svakom predmetu.

Smatra da je sitaucija veoma ozbiljna, jer je u pitanju privođenje i zadržavanje premijera Federacije BiH od kojeg zavisi dobar dio života u Federaciji.

– Jutros je Vlada morala da otkaže sjednicu, a to se tiče svih ljudi u ovoj zemlji. Ono što nedostaje u ovom trenutku su činjenice, javnost nema činjenice, o tome u čemu je, kako, s kim, zašto, na koji način učestvovao premijer Fadil Novalić – rekao je Džaferović novinarima u Sarajevu.

Kaže da, ako postoje konkretne činjenice, radi se o teškom kriminalu. U suprotnom, o instrumentalizaciji tužilačko-policijskih agencija u političke svrhe.

Zato, poručio je Džaferović, Tužilaštvo i SIPA moraju da izađu s konkretnim činjenicama i podacima.

Premijer Novalić zadržan je tokom noći, kao i direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor “Srebrene maline” Fikret Hodžić, na ispitivanju u prostorijama SIPA-e.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad