Iz Ambasade SAD za N1 o zabrani ulaska Amiru Zukiću u SAD

Vijesti 29. maj 202013:06 > 13:11
USA Embassy

Mike Pompeo, državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država, objavio je sinoć na Twitteru da nekadašnji federalni poslanik i bivši generalni sekretar SDA Amir Zukić ne može ući u SAD. Iz Ambasade SAD u BiH za N1 su danas kazali da posjeduje vjerodostojne informacije da je Zukić bio umiješan u značajnu korupciju.

“Državni sekretar posjeduje vjerodostojne informacije da je gospodin Zukić bio umiješan u značajnu korupciju dok je bio zastupnik u Predstavničkom domu Federacije Bosne i Hercegovine i generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA). Ova korupcija predstavljala je podrivanje vladavine zakona i javnih institucija u BiH. 

VEZANE VIJESTI

Korupcija nanosi značajnu štetu ekonomiji, društvu i sigurnosti, omogućava organiziran kriminal, te podriva povjerenje u vladavinu zakona i vlast, što izravno utječe na sigurnosne, ekonomske i vanjskopolitičke nacionalne interese Sjedinjenih Američkih Država, a vjerujemo, i na iste interese partnerskih država poput Bosne i Hercegovine”, navode u reakciji za N1.

Također, dodaju da odluke poput ove nisu vremenski ograničene.

“Odluke poput ove u slučaju gospodina Zukića nisu vremenski ograničene. Kada državni sekretar pribavi vjerodostojne podatke o tome da je službenik direktno ili indirektno uključen u značajnu korupciju ili grubo kršenje ljudskih prava, dužan je da ga stavi na listu ili identificira tog službenika i članove njegove uže obitelji u skladu s odjeljkom 7031(c), javno ili privatno.

Uopšteno govoreći, kada je osoba stavljena na listu u skladu s odjeljkom 7031 (c), ta osoba neće dobiti vizu za putovanje u Sjedinjene Američke Države”.

Još je rečeno da će državni sekretar koristiti svoje nadležnosti za borbu protiv korupcije na globalnom nivou.

“Državni sekretar će nastaviti koristiti ovu nadležnost i sva raspoloživa sredstva za borbu protiv korupcije na globalnoj razini. Ovisno o posebnim okolnostima, neke se odluke o stavljanju osoba na ovu listu objavljuju, a neke ne”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad