Radovan Kovačević, Irma Baralija i Nicola Minasi u Novom danu

Vijesti 29. maj 202015:36 > 15:43
N1

Sutra u Novom danu gledajte:

SNSD je podnio apelaciju – upućena je inicijativa Ustavnom sudu BiH za ocjenu odluke CIK-a, da izbori, zakazani za 4. oktobar, budu prolongirani za 15. novembar. Da li će pravosudni organi biti angažovani i u rješavanju eventualnih neregularnosti pri nabavci mobilne bolnice u RS-u, hoće li biti poništena odluka o kupovini? O tome ko prisluškuje, ko se šali za skupštinskom govornicom, ko su oni koji govore ozbiljno i ponašaju se odgovorno prema građanima, razgovaramo sa Radovanom Kovačevićem portparolom SNSD-a.

Afera “Respiratori” dobila je novi zaplet u FBiH, a prethodno se ispostavilo da su isti neupotrebljivi. Ko je trebao biti konsultovan za regularnu i svrsishodnu nabavku medicinske opreme, šta struka kaže za deklaraciju na kojoj stoji ACM 812 A, koja oznaka bi upućivala na respirator koji bi pomogao u spašavanju života? Za “Novi dan” govori Vedran Čuček, direktor zagrebačke kompanije Bioelektronika, s dugogodišnjim iskustvom u razvoju, servisu, prodaji i primjeni medicinskih proizvoda.

Odgađanje izbora smatra kršenjem Ustava i početkom dugoročne suspenzije izbornog procesa u BiH i demokratije. Kaže da je “pandemija razotkrila vlast kao kriminogenu i antigrađansku kojoj su oktobarski izbori trebali biti otkaz na lokalnom nivou. Iz Mostara, u kom već 12 godina nema izbora, za Novi dan govori Irma Baralija, potpredsjednica Naše stranke.

Italijanske kompanije koje u BiH zapošljavaju oko 12.000 ljudi očekuju pad prihoda veći od 20 odsto. U izvještaju prezentovanom u Ambasadi Italije u Sarajevu, ukazano je na visoko nepovjerenje koje su ove kompanije iskazale prema vlasti u BiH i sumnju da je BiH dobro odredište za ulaganja. O odnosima BiH i Italije, za Novi dan govori ambasador Nicola Minasi.

Ustavni sud Kosova donio odluku da je ukaz Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija za mandatara vlade u skladu sa Ustavom. Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini pozvala sve institucije i političke stranke na Kosovu da poštuju ovu odluku. Kako će to uticati na nastavak dijaloga između Beograda i Prištine? O tome u Novom danu sa novinarkom Unom Hajdari.

Nakon pisma, objavljenog 9. maja na službenoj web stranici P.E.N. centra u Bosni i Hercegovini, čija 42 člana su isto potpisala, 9 književnika napustilo je organizaciju koja je pod okriljem velike i respektabilne svjetske porodice pisaca i intelektualaca. Među njima i Dragan Marijanović, koji za Novi dan govori, o razlozima istupanja iz P.E.N.-a.

Međunarodno muzičko takmičenje “Ritam Evrope” biće održano online, zbog pandemije, a oni koji će učestvovati čekaju konačnu odluku o datumu održavanja. BiH će predstavljati Ana Marija Vasiljević, učenica Odsjeka za pjevanje u Pop rock školi Sarajevo, koja će zajedno sa vokalnom trenericom Mimom Zukan, biti gošća Novog dana.

U Novom danu od 9 sati Ivana Erić.