Da li je iznenadna odluka Pompea skrivena poruka SDA?

Vijesti 29. maj 202017:41 > 17:53
N1

Koruptivne radnje bivšeg zastupnika Amira Zukića potkopale su vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini - napisao je na Twitteru ni manje ni više nego američki državni sekretar Mike Pompeo.

Pompeo posjeduje vjerodostojne informacije da je Zukić bio umiješan u značajnu korupciju dok je bio zastupnik u Parlamentu BiH, naveli su i iz Ambasade SAD u BiH. Na pitanje da li sankcije, koje se odnose i na članove Zukićeve porodice, stižu prekasno – iz Ambasade odgovaraju:

“Odluke poput ove u slučaju gospodina Zukića nisu vremenski ograničene. Kada državni sekretar pribavi vjerodostojne podatke o tome da je službenik direktno ili indirektno uključen u značajnu korupciju ili grubo kršenje ljudskih prava, dužan je da ga stavi na listu ili identificira tog službenika i članove njegove uže obitelji.”

Zukić odgovara kako je krajnje iznenađen. Prekršena je presumpcija nevinosti i ostaje mu jedino da sumnja da američka administracija pokušava vršiti pritisak na pravosuđe u procesu koji još nije okončan. Poslat će pismo negodovanja.

“Ja sam se povukao i ne želim u ovom momentu dok moj sudski proces traje da komentarišem ni svoju stranku, ni dešavanja ni lica protiv kojih se ovih dana vode istrage. Ne znam zbog čega sam ja izabran, kada sam se povukao nisam se obraćao američkoj administraciji ni Ambasadi sa namjerom da boravim, da putujem, vrlo sam iznenađen pogotovo od zemlje koja poštuje te pravne principe presumpcije nevinosti”, naveo je bivši generalni sekretar SDA.

Ipak, Zukić od jučer je upisan na jednu od nepoželjnih lista na koje su ranije dospjeli, primjera radi, također zbog navoda o koruptivnim radnjama visoki funkcioner SNSD-a Nikola Špirić, a zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i sam lider SNSD-a Milorad Dodik. Uz Dodika na listi OFAC-a su i dalje Srpska demokratska stranka, Četnički ravnogorski pokret, brojni u Hagu presuđeni ratni zločinci. No zabrana ulaska u SAD nije pretjerano oštetila nikoga od njih, navode u Transparency Internationalu. Ipak, Amerika šalje snažnu poruku da stoji uz građane BiH. Sličnu praksu treba uvesti i EU, smatraju.

“Našim funkcionerima ovdje možda ne znači mnogo to što imaju zabranu ulaska u SAD jer tamo nemaju možda ni imovinu, niti su planirali ići, jedino što im može ograničiti jesu nekakve druge aktivnosti u koje su do sada bili uključeni, ali kada govorimo u EU to bi svakako donijelo mnogo veće posljedice”, Ivana Korajlić, direktorica Transparency International BiH

No, zašto tek sada? U trenutku kada se SDA suočava s aferama Sarajlić i Novalić. Da li je iznenadna odluka Pompea možda i neka skrivena poruka Stranci demokratske akcije?

“Ja zaista ne bih volio da ja tumačim američku politiku u ovoj situaciji. Ono što ja odobravam jeste ta odluka koja je donešena i što se mene tiče. Ja bih volio kada bi na tu crnu listu kompletna Stranka demokratske akcije, znači svi njeni visokorangirani, od kantonalnih odbora pa naviše. Da im se ne dozvoli, ne da izađu iz BiH, nego iz kuće. Isto to mislim i za HDZ i SNSD”,  istaknuo je Eldin Karić, direktor Accounta.

Predsjedništvo SDA je još početkom 2018. godine od Glavnog stranačkog odbora zatražilo razrješenje Amira Zukića s pozicije generalnog sekretara. Dan nakon, sam je podnio ostavke pozicije u stranci. Od tada do danas nije javno viđen u SDA krugovima. Tužilaštvo Kantona Sarajevo prethodno je protiv Zukića podiglo optužnicu. Trgovina radnim mjestima u javnim preduzećima. Proces se tri godine vodi pred sarajevskim Općinskim sudom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad