Dobavljač mobilne bolnice: Slučaj ispolitizovan, ali novac ću vratiti

Vijesti 29. maj 202018:35 > 18:41
N1

Pokretna bolnica u Banjaluci, kupljena za “ne daj Bože”, dočekana je spektakularno. Čim je sletjela, postala je problem.

“Ja bih bio najsrećniji premijer u okruženju, da ovu bolnicu u ovom momentu ne koristimo”, rekao je ranije Radovan Višković, premijer Republike Srpske. 

I nije korištena. A da li je premijer zbog toga danas srećan? U momentu kada se ne samo bolnica ne koristi, već se traži raskid ugovora za investiciju označenu kao ključnu u vremenu pandemije?

“Dobavljač nije izvršio cjelokupnu isporuku kao što je bilo navedeno u ugovoru. Rok u ugovoru je bio 12 dana od dana njegovog potpisivanja (26.3.). Neispunjenje ugovora vodi ka jednostranom raskidanju ugovora. Mi smo dužni tražiti raskid ugovora i povrat sredstava”, naveo je Branislav Zeljković, direktor Instituta za zaštitu zdravlja RS

Dobavljač Balkan Global Slavena Ristića kaže da je slučaj ispolitizovan, ali da će novac vratiti.

“Isporuka je kasnila, ali da je do toga došlo jer nismo dobili dozvolu od Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH da uvezemo medicinsku opremu. Naša kompanija neće propasti za 4,2 miliona KM. Nama ovo nije bio komercijalan posao, ne želimo da dodatno polizitujemo situaciju i izvršićemo povrat”, rekao je Ristić. 

Direktor Agencije za lijekove Aleksandar Zolak za N1 kazao je da je prije dva dana Derby trade iz Brčkog u ime Balkan Globala poslao zahtjev za uvoz medicinske opreme. Iz Agencije su juče tražili dopunu papirologije. Zolak odbacuje tvrdnje da je institucija na čijem je čelu razlog propasti posla sa mobilnom bolnicom.

“Sudbina je htjela, slučaj je takav…”, rekao je Ristić. 

A o slučaju teškom 4 i po miliona KM su glasni i u opoziciji. Za njih nije dovoljno odustajanje od posla, traže istrage, traže kazne.

“Pozivam Tužilaštvo, pozivam SIPA da ovdje počne da hapsi. Republiku Srpska nije potresla samo ova afera pokretna bolnica. Prepali ste se hapšenja u Federaciji, pa su mislili da odustanu. E, ne može. Prekršili ste, pretjerali ste, ti ljudi koji su odgovorni i od člana Predsjedništva BIH koji je čekao avion. Mi smo čekali avion, let je plaćen blizu pola miiona KM”, istaknuo je poslanik PDP-a u NSRS Draško Stanivuković. 

“Ne samo da je priznata greška, već i velika zloupotreba i bojazan od istrage SIPE i hapšenja kao u slučaju njegovog pobratima, premijera Federacije BiH Fadila Novalića, iako je prije samo nekoliko dana „premijer“ Višković izjavio da je ponosan na nabavku pokretne bolnice”, rekao je Nebojša Vukanović, poslanik SDS u NSRS.

Republičko javno tužilaštvo ima u ladici predmet pokretne bolnice. A po prijavi SDP-a BIH vrše se provjere, nakon kojih će tužilac odrediti smjer nastavlja li se, ili pak obustavlja istraga.

SIPA nema prijava za pokretnu bolnicu, dok iz Tužilaštva BIH na naša pitanja ne odgovaraju već dvije sedmice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad