Potvrđeno za N1: Respiratori na Aerodromu, PDV nije plaćen

Vijesti 30. maj 202010:52 > 10:58
N1

Uplate nije bilo jučer u toku dana na kartici obveznika, rekao je danas za N1 Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, odgovarajući na pitanje o eventualnoj uplati duga kompanije Srebrena malina nakon što je u BiH stigao ostatak respiratora iz Kine.

Nešto novo u smislu uplate duga se moze znati u ponedeljak.

‘Ukoliko se uplata izvrši danas, ista će biti proknjižena na kartici obveznika u ponedeljak iza 9 sati. Dakle, danas i sutra u toku dana neće biti nikakvih promjena više”, rekao je Kovačević za N1.

Prema njegovim riječima, dvadeset respiratora nalazi se na Aerodromu u Sarajevu.

”FH Srebrena malina trenutno duguje UIO porez na dodanu vrijednost po PDV prijavi za mjesec april koja nije jos plaćena. Taj dug iznosi danas nešto više od 472.000 KM. Također, dodatnih 20 respiratora se nalazi na Aerodromu Sarajevo pod carinskim nadzorom i isti će biti pušteni kad FH Srebrena malina plati uvozne dažbine, tačnije PDV u iznosu od 265.131 KM”, dodao je Kovačević.

Podsjećamo, Federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća Srebrena malina Fikret Hodžić, predati su jučer u nadleženost Tužilaštva, a kako je za N1 jutros potvrdio portparol Tužilaštva Boris Grubešić, tužiteljski tim radi i više informacija o statusu osumnjičenih bit će poznato uskoro.

Tokom dana bi trebala biti donesena odluka da li će za Novalića, Solaka i Hodžića biti zatražen jednomjesečni pritvor ili će biti pušteni na slobodu.

Javnost se zainteresovala za ovaj slučaj zbog činjenice da je u jeku krize izazvane pandemijom novog koronavirusa medicinsku opremu za potrebe zdravstvenog sistema u Federaciji BiH nabavila poljoprivredna kompanija. Vrijednost nabavke 100 kineskih respiratori iznosi 10,5 miliona KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad