Advokatica Fikreta Hodžića: Narodski rečeno – nije bilo tala

Vijesti 31. maj 202009:13 > 09:17
Ilustracija

Advokatica Fikreta Hodžića, Mirna Delalić u obraćanju Sudu rekla je da je istraga u velikoj mjeri dovršena te da je stava da nema elemenata krivičnog djela.

Delalić tvrdi da ne postoji dokaz da je Hodžić komunicirao s ciljem da bude član neke grupe i da je on ponude za nabavku medicinske i zaštitne opreme slao na razne adrese u BiH i van BiH, ne samo Vladi FBiH. Advokatica navodi i kako ne postoji niti jedan dokaz da je Fikret Hodžić učestvovao u izradi ikakvog plana, a na pitanje dugo prisutno u javnost otkud F.H. Srebrena Malina da nabavlja respiratore, pojasnila je da su u ovoj firmi prepoznali mogućnost da nabave opremu pomoću svojih poslovnih kontakata u trenutku kada se u svijetu vršila beskrupulozna borba za nabavku respiratora.

Hodžić je navela da nijedna transkacija nije išla prema Crnoj Gori, obzirom da je tužilaštvo pominjalo aneks ugovora između Fikreta Hodžića i crnogorske kompanije BTL Medical Montenegro, ali i da nije moguće odvojiti cijenu koliko su respiratori plaćeni od okolnosti ogromne potražnje kada su kupljeni.

Mirna Delalić kazala je da kada se sve izračuna, dobit Srebrene maline nije ni 5% ukupnog iznosa, te da novac nije „nikome otišao, narodski rečeno – nije bilo tala“. Problematizirala je vještačenje respiratora, postavljajući pitanje kakvi bi to respiratori bili adekvatni ako ovi nisu, te ko je to u panici pandemije znao kako se liječi korona virus.

Saopštenjem Tužilaštva BiH od 11.05. u kojem se navodi da kupljeni respiratori ne ispunjavaju ni minimalne uslove za upotrebu u jedinicama intenzivne njege je, tvrdi Delalić, na najgrublji način prekršena presumpcija nevinosti te dezavuisana kompletna javnost. Objašanjava ovo idejom da je predmet vještačenja nejasan, da doktor Suljević koji je vršio vještačenje to nije mogao raditi jer nije na listama vještaka ni u FBiH ni u RS, po njenim saznanjima.

Razliku u nazivu respiratora u dva ugovora, Delalić objašnjava činenjicom da je u toku bio stresan period, nije se vodilo računa o formalnostima te se radilo o tehničkoj grešci, a da su „od početka u igri bili ACM812A respiratori“:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad