Pročitajte rezoluciju zbog koje danas zasjeda Narodna skupština RS

Vijesti 01. jun 202006:56 > 07:03
N1

U Parlamentu Bosne i Hercegovine nedavno je usvojena Rezolucija o poštivanju žrtava ustaškog, ali i svih drugih režima i pokreta

“Sjećajući se miliona žrtava fašističkih režima,

Opredijeljeni da zaštitimo njihovo dostojanstvo,

Uzimajući u obzir da je značajan broj žrtava iz Bosne i Hercegovine,

Rukovodeći se ciljevima i principima Povelje Ujedinjenih naroda,

Posvećeni principima pravde, tolerancije i suživota, slobode misli, savjesti i vjere,

Odlučni da odbranimo civilizacijske vrijednosti antifašizma od historijskog revizionizma, Ponosni na antifašističku tradiciju građana Bosne i Hercegovine, Bošnjaka, Hrvata, Srba i Ostalih,

Opredijeljeni za institucionalno djelovanje u skladu sa Ustavom, zakonima i međunarodnim obavezama Bosne i Hercegovine,

Potvrđujući činjenicu da je ustaški režim tzv. Nezavisne države Hrvatske univerzalno poznat po svom fašističkom karakteru,

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izražava sljedeće stavove i daje sljedeće smjernice povodom održane mise za Bleiburg:

1. Traži od Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da sazovu Mješovitu komisiju ustanovljenu članom 18. Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine s ciljem razmatranja pitanja vezanih za održanu misu za Bleiburg.

2. Traži od Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da obavijeste Republiku Hrvatsku da su za Bosnu i Hercegovinu neprihvatljive organizacije bilo kakvih događaja vezanih za Bleiburg na teritoriji Bosne i Hercegovine, uključujući pokroviteljstvo takvih događaja od strane Sabora Republike Hrvatske i njihove najave od predsjednika Sabora.

2.a. Osuđuje se predaja Jasenovačke građe koju je vlast u Republici Srpskoj otuđila i predala Republici Hrvatskoj, te je tako Republika Srpska i Bosna i Hercegovina ostala bez vrijedne historijske građe o zločinima Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima, Romima i ostalim antifašistima u Bosni i Hercegovini.

3. Izražava saučešće svim potomcima žrtava ustaškog režima.

4. Ova rezolucija bit će dostavljena Evropskom parlamentu.

Ova rezolucija stupa na snagu danom donošenja, a bit će objavljena u “Službenom glasniku BiH”, stoji u rezoluciji.

U 11.00 sati danas zakazana je posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na čijem je dnevnom redu Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldmeokrata (SNSD) Milorad Dodik istakao je da očekuje da Narodna skupština Republike Srpske danas odbaci kao neprihvatljivu Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je 20.maja usvojio Predstvanički dom Parlamentarne skupštine BiH. Dodik je u izjavi novinarima u Laktašima ustvrdio da odbacivanjem u entitetskom parlamentu ta rezolucija neće važiti, niti će imati podršku u RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad