Ćudić: Želimo izglasati nepovjerenje Vladi FBiH zbog krize koju su izazvali

Vijesti 01. jun 202010:06 > 10:38
N1

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas će nastaviti zasjedanje koje je prekinuto 28. maja. Zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić kazala je kako prikupljaju potrebne potpise zastupnika za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH zbog krize koju su izazvali u ovom entitetu.

Govoreći u Novom danu Ćudić je rekla kako je Demokratska fronta odbila da potpiše ovu inicijativu.

“Vjerujem da proživljavamo težak momenat – globalna pandemija, tek je ukinuto stanje nesreće, imamo sudske procese protiv čelnih ljudi FBiH i ono što je najpogubnije imamo aktivnosti jedne od najvećih stranaka koja svojim zvaničnim zaključcima direktno vrši pritisak na organe države. Mislim da je to tragično za BiH, prikloniti se Dodikovoj retorici zarad nekoliko SDA kadrova i to je dugoročno pogubna politika. Ulazimo u dublju fazu krize prouzrokavana, ne hapšenjem, već reakcijama. Mislim da će to biti predmet diskusije današnje sjednice”, kazala je Ćudić.

Istakla je kako smo “u jednoj situaciji gdje se pogrešno definiše preuzimanje ovlasti od HDZ-a jer brojevi to nigdje ne pokazuju i u dubokoj su manjini u Predstavničkom domu i Vladi FBiH, ali da te insinuacije destabiliziraju sistem”.

“Moram priznati da nakon dvije godine u Predstavničkom domu nikada nisam vidjela uspješniju koaliciju i srdačniju između dvije stranke od HDZ-a i SDA. Oni nikada nisu problematizirali nezakonite radnje u preduzećima koje vode. Imamo lažnu krizu koja će prouzrokovati stvarnu krizu institucija”, kazala je Ćudić.

Govoreći o dokumentaciji koju su u okviru radnih tijela dobila o radu FUCZ-a, kazala je kako oni pokazuju da je FUCZ nezakonito radio proteklih šest godina jer je zadnji revizorski izvještaj iz 2014. godine

“Znate da su nas poplave stigle bez novca na računu FUCZ. Ne želim davati crne prognoze, ali sada su kiše i moguće su poplave, a epidemiolozi najavljuju drugi val epidemije. Kako ćemo se boriti protiv toga kada nema novca i dokazano su nezakonito poslovali proteklih šest godina. Ova javna nabavka je privukla pažnju jer je mogla imati najtragičniji ishod da naši članovi porodice ili mi budemo prikopčani na neispravne respiratore što je moglo rezultirati smrću”, navela je Ćudić.

Istakla je kako “FBiH ulazi u doba krize s nefunkcionalnom vlasti” te je pokazala dokument na kojem se nalaze potpisi zastupnika Predstavničkom doma za smjenu Vlade FBiH.

“Ovdje govorimo o političkoj odgovornosti za krizu. Kada je kreirate s potencijalnim krivičnim djelima ili nesavjesnim postupanjem s novcem građana BiH, onda bi se u savremnoj demokratiji očekivalo dostojanstveno povlačenje, ali to se kod nas ne dešava. Inicirali smo prikupljanje potpisa za sjednicu o izglasavanju nepovjerenja čitavoj Vladi FBiH jer imate mjere sudske zabrane i premijer je u nemogućnosti da komunicira s ministricom finansija i direktorom FUCZ, a njegov opunomoćenik je član i učestvovao je u svim javnim nabavkama koje su sporne. Kriza je i dalje s nama i potencijalno će na jesen biti veća, a akteri te krize ne mogu obavljati svoj posao. Ovo izglasavanje nepovjerenja nije prejudiciranje sudskih postupaka već kako bi možda iste te stranke formirale novu vlast s novim ljudima”, kazala je Ćudić.

Kazala je kako bi voljela da se danas zastupnici odvoje od etnonacionalnog te da joj je “nejasno kako su uspješno poslovali SDA i HDZ sve ove godine, a da meta tih kriza ne budu njihova poslovanja i nezakonite radnje već državne institucije”.

Kazala je i to kako su postavili niz pitanja o sredstvima na računu FUCZ-a kojih nema, a koja se prikupljaju na način da se pola posto odvaja od plata građana FBiH. Naglasila je kako za njihovo trošenje postoje zakonski i podzakonski akti u kojima se navodi kako se novac može trošiti u stanju nesreće, ali ne više od 40 posto ostvarenih prikupljenih sredstava iz prethodne godine, ali taj odnos ne smije prelaziti 20 posto od ukupnog iznosa sredstava. Istakla je kako ništa od toga nije ispoštovano.

“Na tom računu sredstava su nedostatna, ne mogu se isplatiti preostali respiratori, a ne da bude za krizu. Oni moraju imati plan i program utroška, ali nemaju ga godinama. Dokazi pokazuju da su nesrazmjerno velika sredstva otišla u zapadnohercegovačke kantone nakon poplava gdje je poplava bilo znatno manje. Dokumentovane su stvari o nezakonitom utrošku sredstava što nikada do Parlamenta nije došlo. FBiH je jedina administrativna jedinica u Evropi gdje FUCZ ne odgovara parlsmentu i građanima već direktno Vladi. Mi nemamo građanskog nadzora nad njihovim radom jer su u direktnoj sprezi s vladom. Tu se postavlja odgovornost čitave vlade da detektuje dugogodišnje nezakonite radnje“, rekla je Ćudić.

Istakla je kako se nada da je Tužilaštvo BiH u svojoj istrazi obuvatilo šestogodišnji period poslovanja FUCZ, a ne samo nabavku respiratora.

“Sasvim sigurno ovo nije, kako Izetbegović kaže, ‘Bila je trka frka pa su se greške pravile’. Nije trka frka, šest godina su se sredstva nemilice trošila. BiH je pokazala da svakih nekoliko godina itekako imamo potrebu za tim sredstvima. Nadam se da ćemo se iz okvira targetiranja ustanova i etnoancionalnih prepucavanja maknuti. Nas interesuje sistemsko rješenje FUCZ, novi pravni osnov, parlamentarni nadzor nad utroškom sredstava, procesuiranje odgovornih za nezakonito trošenje tih sredstava proteklih godina i stabilizacija FBiH”, kazala je Ćudić.

Poredila je ovaj period sa 2010. godinom kada je bila potvrđena optužnica protiv tadašnjeg premijera kazavši “kako je tada predsjednik SDA daleko mudrije reagova kazavši kako se ne miješa u rad pravosudnih institucija, vjeruje u premijerovu nevinost, ali da nije dobro imati premijera koji se tereti za nezakonitu radnju i uradili su rekonstrukciju vlade”.

“Moguće je da unutar jedne stranke budete mudri i kažete ovo nije dobro za državu što se dešava, povući ćemo naš kadar, vjerujemo im ali nećemo žrtvovati državu za naš kadar. Sudeći po onom što sam čula u protekla dva dana, te mudrosti nažalost nemamo. Ostaje odgovornost i na opoziciji i konstruktivnim dijelovima stranaka koje su na klackalici poput DF-a da učestvuju u rekonstrukciji. Nisam optimista jer vidim da su gotovo sami sebi počeli vjerovati u ovaj etnonacionalni koncept koji nas neusmnjivo ppoput utega vuče na samo dno mulja”, zaključila je Ćudić.

Sjednica Predstavničkog doma PSFBiH bit će nastavljena u 11 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad