Šarović i Borenović kritikovali Dodika: Napravili ste istorijski loš potez

Vijesti 01. jun 202013:04 > 13:10
RTRS

Opozicioni političari kritikovali su na današnjoj posebnoj sjednici NSRS o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta Milorada Dodika jer, kako su kazali, nije htio osuditi održavanje mise za Bleiburg u orgnizaciji hrvatskog Sabora zbog očuvanja odnosa sa HDZ-om, te zbog toga što je 'jasenovačku građu' koja je imala zapise o stradanju Srba u Jasenovcu nepovratno poklonio.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović obratio se poslanicima odmah nakon Milorada Dodika kojeg je oštro kritikovao.

“Unazad 30 godina u Parlamentu je bilo stotine rezolucija, ali ova nije imala ambiciju da oslika karakter o čemu su govorili uvodničari i član Predsjedništva BiH. To što se govori samo u uvodnom dijelu rezolucije, a suština je, da se osuđuje održavanje bleiburške mise u Sarajevu. Tome ste u govoru posvetili jednu ili dvije rečenice. Suština je bila da se osudi ustaški pokret, predaja ‘jasenovačke građe’ i održavanje mise u Sarajevu. O tome niko od vas neće da progovori. Mislim da je suština zakazivanja ove sjednice da se opravda historijska greška predaje ‘jasenovačke građe’ i kako smo to dobili u mikrofilmovima te da time trebao biti zadovoljni. Mi ćemo vam stalno to spočitavati, Vama, uvaženi člane Predsjedništva BiH (obraćao se Miloradu Dodiku, op.a.) jer ste vi to uradili i prali se desetine puta. To je historijski loš potez koji ste učinili”, rekao je Šarović.

Naglasio je kako je amandman na ‘jasenovačku građu’ u Predstavničkom domu Parlamenta BiH izvorno amandman SDS-PDP, ne nekoga iz Sarajeva te poručio kako će ga predložiti još 100 puta jer su “saučesnici u jednom zločinu predaje građe koja je čuvana u RS-u”. Opozicioni političari nagradili su ga aplauzom, dok je predsjednik NSRS upozoravao da to ne čine.

“Neko želi progurati priču o četništvu. Ovo je prilika, a znaju poslanici, da je svaki amandman HDZ-a o izbacivanju ustaštva iz rezolucije bio odbijen, amandman SDA koji su htjeli da ste stavi četnički pokret je odbijen, a vaš amandman iz SNSD-a sam lično podržao, ali nije prošao i to je istina. Na kraju smo podržali i ovu rezoluciju zato što osuđuje održavanje i prebacivanje identifikacije Bleiburga u Sarajevo. Smatramo da ste na pogrešnoj strani radi vaših prijatelja, vama rezolucija smate i pravi problem. Mi stojimo iza nje, a Vi predsjednice RS dobacujte, ja Vama nikada neću dobacivati, to više govori o Vama nego o meni”, rekao je Šarović.

RTRS

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kazao je kako je ova rezolucija konkretan parlamentarni akt u institucijama BiH koji osuđuje održavanje Bleibruške mise i pokušaj veličanja ustaških zločina.

“To je dokument koji osuđuje užasni ustaški režim tokom Drugog svjetskog rata i postojanje NDH, a od izuzetne važnosti je što se ovom rezolucijom osuđuje uplitanje Sabora Hrvatske, najvišeg tijela RH u organizaciju bleiburške mise na teritoriji BiH uz učešće počasnog bleiburškog voda. Za nas je potpuno neprihvatljivo organizovanje bilo kakvih događaja vezanih za Bleiburg, susjedna država zaslužuje osudu kako su to učinile evropske zemlje. Neki ovdje kalkulišu. U ovoj rezoluciji žrtve sprskog naroda se spominju više puta, što je činjenica da je naš narod najveća žrtva tog genocidnog režima. Kroz rezoluciju se traži zvanična reakcija drugih institucija, u prvom redu Predsjedništva gdje sjede predstavnici sva tri konstitutivna naroda i traži se od MVP BiH da obavijesti susjede da su za nas neprihvatljive bilo kakve organizacije vezane za Bleiburg, uključujući sponzorstvo hrvatskog Sabora”, rekao je Borenović.

Naglasio je kako je “Predstavnički dom PSBiH pokazao snagu da osudi misu i sramno veličanje tzv. bleiburških žrtava”, te pitao poslanike i druge “zašto bi dopustili da na teritoriji ove zemlje, bez obzira na njihove osjećaje, bude prebačeno održavanje događaja slave onih koji su na najmonstruoznije načine ubijali žrtve”.

Kazao je kako mu je nerazumljivo to da su u Parlamentu protiv ove rezolucije jedni glasali zastupnici HDZ-a i SNSD-a, što je nazvao sramnim.

Potom se obratio Dodiku kazavši da je on 27. oktobra 2010. godine dao saglasnost na ugovor kojim se decenijama čuvani dokazi o stradanju srpskog naroda u Jasenovcu daju Muzeju u Washingotnu koji je godinu dana nakon toga tu građu predao Hrvatskoj.

“Taj muzej lažira podatke, isti taj kojeg ovdje hvalite, ponosite se da ste dali originalnu jasenovačku građu. Historičari su rekli da je predaja jasenovačke građe najveća veleizdaja”, naglasio je Borenović.

Na kraju je pitao zbog čega nisu sazvali posebnu sjednicu za aferu “Mobilna bolnica”, prisluškivanje, kredit MMF-a, knjiženje vojne imovine, ulazak u NATO, Trgovskoj gori, o odlasku ljudi, nepotizmu, izbornom zakonu itd.

“Ne zaboravite da je tema svih tema kako žive ljudi u RS i gdje ste nas doveli svojom politikom. Znamo da većina poslanika podržava ovu rezoluciju, ali zbog prokletih kratkoročnih odnosa sa HDZ-om niste podržali reoluciju”, rekao je Borenović.

Dodao je kako će rezolucija biti poslana Evropskom parlamentu kako bi svi znali da oni osuđuju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad