Burna sjednica NSRS zbog Rezolucije o poštovanju žrtava fašističkog režima

Vijesti 01. jun 202016:01 > 16:03
NSRS

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u 17 časova biće nastavljena rasprava o o "Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta" usvojene na 8. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, javlja Anadolija.

Prije pauze koja je počela u 15 časova Željka Cvijanović, predsjednica RS-a, rekla je da bi bilo najbolje da SDS i PDP odustanu od onoga što su usvojili u Sarajevu, a da NS RS potvrdi svoje akte od ranije.

Prethodno je Igor Crnadak, poslanik PDP-a, rekao da u BiH postoj samo jedna koalicija – HDZ BiH, SDA, SNSD i onih koji ih podržavaju, navodeći između ostalog da su se predstavnici HDZ BiH nakon mise sastali sa predstavnicima SNSD-a. Naveo je i da SNSD nije tražio od HDZ BiH da ukine ime ulice Mile Budaka u Mostaru predlažući im da to učine.

Dušica Šolaja (SNSD) pitala je zbog čega se u Rezoluciji kaže takozvana NDH kada se zna da je Nezavisna Država Hrvatska postojala.

“NDH je priznalo samo 13 država, a Kosovo 100 država. Pa je li za vas Kosovo država?”, rekao je Crnadak.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, rekao je da nije izgubljen ni jedan dokument iz jasenovačke građe, za koju ga opozicija kritikuje da ju je predao Hrvatskoj. Dodao je i da će tražiti da SNSD predloži da delegacija iz RS ode u Muzej holokausta u Vašingtonu i sačini izvještaj o ovoj građi.

Senad Bratić (Zajedno za BiH) rekao je muslimani na području današnje BiH u prvim danima rata u Prijedoru, Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Bijeljini, Tuzli i Zenici rezolucijama stali u odbranu svojih komšija, Srba Hrvata i Roma tražeći da se prekine teror, ubistva i progoni.

“U Jasenovcu je izgubilo život po zvaničnim podacima 1.500 do 1.800 Bošnjaka, a po nekim procjenama, teško je bilo svesti podatke, od 10.000 do 15.000”, rekao je Bratić.

Podsjetio je da je i srpski kralj Petar II Karađorđević na petom Svesrpskom kongresu u Čikagu rekao: “Mi Srbi ne treba da zaboravimo da su u odbranu srpskog življa u NDH prvi ustali baš najugledniji muslimani”.

Zahtjev za održavanje posebne sjednice NS RS potpisali su poslanici klubova SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, SPS-a, Ujedinjene Srpske, NDP-a, poslaničke grupe Socijalističke partije i dva nezavisna poslanika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad