Posebna sjednica NSRS: Međusobne optužbe i predizborne poruke

Vijesti 01. jun 202017:15 > 18:10
N1

U Banjaluci burna sjednica NSRS zbog Rezolucije o poštovanju žrtava fašističkog režima. I ova rasprava, kao i brojne druge, iskorištena je za međusobne optužbe, ali i predizborne poruke.

Rezolucija o o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, za vladajuću većinu sporna je u samom nazivu.

“U naziv te Rezolucije trebalo je ubaciti naziv te klerofašističke, sadističke tvorevine NDH. Ovakvi pokušaji revizionizma predstavljaju novi vid fašizma. To dobijamo iz Sarajeva, fašizam dobijamo iz Sarajeva kroz ovu rezoluciju. Jedini fašistički režim na prostoru BIH tog vremena, II svjetskog rata, ne ubrajam okupatore, je bio ustaški režim. Tu kvalifikaciju nemaju četnici, nemaju partizani. To sve svesti pod jedno znači da se htjela namjerno prekrojiti istorija”, kazao je Milorad Dodik, član Predsjednišptva BiH.

“Nemojte da falsifikujemo istoriju zbog dnevnopolitičkih potreba”, istakao je Igor Žunić, šef kluba poslanika SNSD

VEZANE VIJESTI

 Navođenje „Bošnjaka kao žrtava u to vrijeme“, stoji u Informaciji koja se našla pred poslanicima, predstavlja „još jedan pokušaj revizionizma“, jer su stradalnici Srbi, Jevreji, Romi i antifašisti, a Bošnjaci kao nacija, stoji u materijalu „u to vrijeme niti su postojali.“

Za opoziciju koja je u Predstavničkom domu izglasala Rezoluciju, sporno je jedino to što je kako kažu Milorad Dodik predao Jasenovačku građu, čime je uzvraćaju na optužbe za izdaju, „istoriju prodao Hrvatima“.

“Suština zakazivanja ove sjednice NSRS je da se opravda istorijska greška da se preda jasenovačka građa i da nam prodate priču kako ste to mikrofilmovali i kako bismo svi trebali biti zato zadovoljni”, kazao je MIrko Šarović, predsjednik SDS-a.

“Ovdje se SNSD pokušava prati od svog snishodljivog odnosa prema HDZ-u i od bolne činjeice da je njihov lider prije 20 godina predao originalnu jasenovačku građu preko Muzeja Holokausat u Washingtonu, predao je Hrvatskoj, i napravio jednu istorijsku bruku i sramotu”, tvrdi Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

#related-news_0

 Jedan dio poslanika upozorava:

“Oprezan ttreba biti kada se prave dokumenti koji se tiču naše krvave i teške istorije”, kazao je Dragan Čavić, poslanik NDP-a.

Dok bošnjački poslanici smatraju da NSRS izlazi iz svoje nadležnosti.

“Izašli smo iz okvira Narodne skupštine. Ja se nadam da će naredna sjednica da nas vrati na kurs za koji su nas i građani birali”, kazao je Senad Bratić, poslanik SDA.

A istoričari među poslanicima pojašnjavali su i ko je ko bio.

“Ismet Popovac, Mustafa Mulalić, Mustafa Pašić, to su bili Muslimani četničke vojvode, isto kao što je bio Adil Zulfikarpašić u partizanskom odredu. Mnogi građani ne znaju, da je i preko 500 Hrvata bilo u dinarskoj četničkoj diviziji Popa Đujića. Vrlo drsko ste, odmah nakon blajburške mise, 5 dana nakon, organizovali sastanak sa Čovićem, a Čović i HDZ baštine tradiciju Ante Pavelića”, kazao je Nebojša Vukanović, poslanik u klubu SDS-a.

Između međusobnih optužbi nisu izostale ni predizborne poruke Milorada Dodika Mirku Šaroviću.

“Hoćeš da ti pokažem istraživanja, ma nema ne nigdje, nema te ni u pojavama”, istakao je DOdik.

Dodik za govornicom najavljuje da se nakon što je SNSD osvojio Doboj i Bijeljinu, prelaskom SDS-ovog kadra, sličan aranžman sprema i u Tesliću.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad