Prijetnje tužiteljici Tadić: Čelnici pravosuđa traže hitnu reakciju nadležnih

Vijesti 01. jun 202017:28 > 18:06
N1

Glavna tužiteljica Gordana Tadić zaprimila je prijetnje, nakon čega su sigurnosne agencije podigle stupanj njezine fizičke zaštite. Sve se dogodilo nakon hapšenja premijera Fadila Novalića, ali i optužbi prvaka Stranke demokratske akcije na račun Tadić. Hapšenje federalnog premijera nazvali su udarom na Bošnjake. Prvi ljudi pravosuđa osudili su prijetnje upućene glavnoj državnoj tužiteljici, tražeći hitnu reakciju nadležnih.

Nakon označavanja Fadila Novalića kao osumnjičenog u aferi respiratori, glavna tužiteljca Gordana Tadić našla se na udaru kritika SDA. Nekoliko dana kasnije tužiteljici su stigle prijetnje, zbog čega su sigurnosne agencije povećali stupanj sigurnosti Tadić i njezine porodice.

“Danas smo također obezbjedili da njena porodica dobije fizičku zaštitu. Radi se o veoma ozbiljnoj stuaiji. U jednoj europskoj zemlji niko ne smije prijetiti tužiteljici zbog tga što radi na antikoruptivnom predmetu. Mislim da je sad ta zaštita potpuna da je tužiteljica u njena porodica sigurna, i da može raditi svoj posao potpuno komotno”, izjavio je Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH.

Prvi čovjek VSTV-a, Milan Tegeltija, koji se i sam našao u aferi Potkivanje, upire prtom u krivce.

“Ovakve prijetnje i ugrožavanje lične bezbjednosti nosilaca pravosudnih funkcija posljedica su političkih etiketiranja i targetiranja glavnog tužioca i postupajućih tužilaca kao svojevrsnih neprijatelja države i jednog naroda”, kazao je Tegeltija.

VEZANE VIJESTI

 Hapšenje Novalića Bakir Izetbegović nazvao je udarom na bošnjačke prvake, optužujući direktno Gordanu Tadić. Ona mu je uzvratila da je riječ o pritisku na pravosuđe, te da svojim izjavama šef SDA ugrožava njezinu sigurnosti.

“Ako se ovako nesigurnos osjeća glavna tužiteljica, kako onda da s građani osjećaju. Ovo je nedopustivo i ne smije se dozvoliti da se na ovaj način radi i da se vrši pritisak na Tužilaštvo”, smatra Ivana Marić, analitičarka.

SDA poručuje kako je jedini cilj bolje pravosuđe.

“Kada je u pitanje i slučaj Novalić – agencije su tražile jedno, tužilaštvo drugo, a sud je rekao treće. Mislim da bez ozbiljnog pristupa reformi pravosuđa, nećemo imati osjećaj pravednosti”, kazao je Šemsudin Mehmedović, SDA.

“Nisam sve ove ljude čuo da su pravili kakav takav pritisak na pravosuđe kada su u pitanju slučajevi Memić i Dragičević. Tada su rijetki političari koji su to radili”, kazao je Saša Magazinović, SDP BiH.

Čelnik SDA je još u januaru spočitao pravosuđu zbog neadekvatne zastupljenosti bošnjačkog kadra.

“Čudna koincidencija da ostanemo mi Bošnjaci bez predstavnika u Sudu BiH i da tada krene taj talas suđenja bošnjačkim oficirima”, kazao je Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedatelja Doma naroda BiH i predsjednik SDA.

Pravosuđe u BiH često je na meti kritika zbog, kako se navodi, tromosti neprofesionalnosti. Često čujemo i ocjene da je pravosuđe pod političkom šapom.

U jeku afere Potkivanje, prije godinu dana, održani prosvjedi protiv ovakvog pravosuđa, koje je predvodio tadašnji ministar Dragan Mektić. Od tada, osim neusvajanja Izvještaja o radu VSTV-a u državnom parlamentu, nije se ništa dogodilo ni na reformskoj, niti na personalnoj razini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad