Protesti nisu ujedinili opoziciju: Hoćemo li imati vruće političko ljeto?

N1

Subotnji protesti koje je organizovala Platforma za progres nije ujedinila opoziciju, ali je polučila da je ona razjedinjena u njihovom gromoglasnom zahtjevu da do smjene aktuelne vlasti mora doći. Vruće ljeto jedni najavljuju, drugi su razočarani, jer je opozicija poslala svoje čelnike, ali ne i simpatizere.

Platforma za progres u subotu na ulice Sarajeva izvele hiljade građana. Čelnici drugih stranak koji su podržali proteste, poručili su prije dva dana, doći će do promjena.

“Rekli smo da je ovo početak opozicionog sinhronizovanog djelovanja. Ovo je jedan od protesta”, kazao je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde.

No da li je u pitanju sinhronizovano djelovanje opozicije. Predsjednik Platforme za progres i ne misli baš tako. Hadžikadića ne iznenađuje pozicija, ali je razočaran opozicijom. Kaže, u subotu su poslali čelnike stranaka, ali ne i simpatizere i članove istih, koji govore da žele promjene. Za njega je opozicija pala u subotu na testu.

“Nije ovo bio protest opozicije. I zbog toga je strahovito razočarenje nama, da su odbili zastavu jednu opozicije. I sada nam niko nikada ne može prigovoriti da mi dijelimo nekoga, da mi dijelimo građansku stranu ili da mi dijelimo bilo koga u BiH. Prvi puta jer smo pozvali sve. Konkretan dokaz da su za građane BiH, to se nije desilo”, kazao je Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres.

Protesti su politički motivisani i takvi trebaju biti, smatraju u SDP-u. Samo ovako se, smatraju u ovoj stranci, mogu pokrenuti stvari sa mrtve tačke.

“Jasno smo, mi ostatak opozicije podržali te proteste i mi ono što planiramo kao SDP, lider opozicije, da čitavo ljeto izađeno na proteste širom gradova u BiH”, istakao je Irfan Čengić, SDP BiH.

VEZANE VIJESTI

 Ako je vjerovati u trenutne odnose, jedinstva nema. Do sada su mnogi politički brakovi sklapani i raskidani brzo, jer su se neki odmetnuli i sklapali paktove upravo sa onima koje želi opozicija da skine sa vlasti. Birači su mnogo puta prevareni do sada, jer su očekivali jedno, a dobili su drugo.

“Ulazeći u koaliciju sa nekim vi ne znate šta će vam taj neko donijeti, a sa druge strane razumijem i ove političke partije koje jednostavno ne uspjevaju da osvoje dovoljan broj glasova da bi da tako kažem samostalno bilo gdje formirali vlast i onda traže neki novi povjetarac koji bi im dao vjetar u leđa”, kazala je Rubina Čengić, Otvorena mreža.

Građani treba da se bude, smatraju analitičari, ali ne kao u februaru 2014. kada je došlo do rušilačkih demonstracija koje nisu dovele do promjena. Sada, smatraju, treba napraviti bunt koji će jasno staviti do znanja, da se žele istinske promjene, a ne lični interes.

“Hoće li neko, a ja ne bih volio da se to dogodi, unijeti u tu građansku pobunu neke svoje računice ili pokušati da to učini, sasvim je druga stvar. Želim vjerovati da građani konačno žele ustati u odbranu sebe, svog vlastitog dosatojanstva i pokušaja promjene stvari koje će voditi u pravcu osiguranja budućnosti vlastite djece u ovoj zemlji”, smatra Esad Bajtal, sociolog.

Pojedini političari najavljuju da bi se u BiH moglo dogoditi vruće ljeto. Poznavaoci prilika kažu da su građani poprilično apatični i da je teško očekivati masovnija okupljanja u BiH. Ono što je najbitnije, kažu oni, jeste šta će politički subjekti ponuditi građanima BiH kako bi se u ovoj zemlji konačno desile promjene.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad