Ekipa N1 sa Graničnom policijom nadzire granicu na Drini (FOTO)

Vijesti 02. jun 202008:10 > 08:21
N1

Ekipa N1 na Drini nadzire tzv. zeleni granični pojas zajedno s pripadnicima Jedinice granične policije Zvornik.

Sa bh. strane Drine mjesto Debela Međa u blizini Zvornika, a s druge Loznica u Republici Srbiji koja je prema posljednim informacijama krcata velikim grupama migranata koji će narednih dana, pokušati preći jednu od granica koja je na njihovom putu ka zemljama Evropske unije.

Nije ih bilo u vrijeme pojačanih mjera u cilju sprečavanja korone, bili su u prihvatnim centrima u Srbiji koje je čuvala vojska, ali ovih dana su se ponovo skoncentrirali na pogranični pojas bilo da je riječ o Loznici ili Banji Koviljači. Upravo su to mjesta iz kojih je najveći broj migranata koji su danas na ulicama Sarajeva, Tuzle, Bihaća i Velike Kladuše ušlo u BiH.

Drina je hladna i varljiva i s malo kiše joj poraste vodostaj zbog čega u pokušajima njenog prelaska zna biti kobna za, u najvećem procentu ekonomske migrante, iz Pakistana, Maroka, Bangladeša i Avganistana.

Jučer su policijski službenici GPBiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u Drini našli beživotno tijelo osobe koja je afro-azijskog porijekla.

Jeziva slika beživotnog tijela ostaje urezana u pamćenje policajaca, a nažalost nije prva, bilo ih je prethodnih godina. Odvezeno je u Bijeljinu zbog obavljanja obdukcije, a najčešći nalaz je smrt nastupila utapanjem. 

N1
N1
N1
N1
N1

 Nove grupe migranta stacionirale su se na riječna ostrva i čekaju noć, kao i policijski službenici Granične policije BiH čiji je posao da spriječe njihov prelazak, ali i koliko su u mogućnosti brinu i za svoju a i sigurnost migranata. Bez dovoljno ljudi, dalekozora, termovizijskih kamera, u dotrajaloj i za ovako hladne uvjete tankoj uniformi na čamcu, s različitim grbovima, spremaju se za još jednu neizvjesnu noć.

Ove nisu sami, N1 ekipa je s njima, a van posjeta predstavnika sedme sile najčešće su ostavljeni da se usamljeni bez objektivne jake i konkretne podrške nose sa migrantskim pritiskom i brojnim problemima.

Detalje donosimo u reportaži N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad