HDZ odgovorio SDA: Nezapamćena praksa u jednoj pravnoj državi

Vijesti 02. jun 202008:43 > 08:47
HDZ BiH

Hrvatska demokratska zajednica BiH u potpunosti odbacuje i osuđuje neistinite napade Stranke demokratske akcije na HDZ BiH u svjetlu pravosudnih procesa koji se u posljednjih nekoliko dana nalaze u fokusu javnosti, saopćeno je jutros iz ove stranke.

“Stvaranje sustavnog pritiska na rad pravosudnih institucija, osobito porukama koje se šalju u javni prostor, nezapamćena je praksa u jednoj pravnoj državi. Koristeći se stvaranjem privida državnog udara od strane hrvatskog naroda, bošnjački politički predstavnici svjesno obmanjuju javnost i peru ruke pred vlastitim narodom”, poručuju iz HDZ-a.

Kako navode u saopćenju, “nakon neutemeljene smjene Federalnog civilnog stožera, HDZ BiH opetovano je apelirala da je provedeni čin protivan svim procedurama koje predviđaju izvanredne okolnosti”.

“Svi sljedeći događaji upućivali su na radnje koje u sebi sadrže nelegalne i kriminalne elemente. Uzimajući u obzir da je određeni dio potencijalnih dokaza već dospio u medije, javnost može posvjedočiti da je proces nabavke, sada već sporne medicinske opreme, izvršen krajnje netransparentno i zakonski upitno. Shodno, ukoliko se dokaže njihova odgovornost, svi pojedinci trebaju odgovarati za vlastite postupke”.

Pritisci kojima se služe pojedini politički predstavnici putem medijskih istupa, dovodeći u pitanje sudbenu vlast, krajnje su politički neodgovorni i zlonamjerni, bacajući time sumnju na svaki sljedeći takav proces, tvrde iz HDZ-a.

“Politički progoni odlika su totalitarnih režima koje je ovo društvo davno napustilo te jasno i nedvosmisleno osudilo. Političke diverzije i spinovi koji se, putem zapaljive retorike, koriste za ovakvo što mogu samo naštetiti cjelokupnom procesu, stvarajući uz to i nacionalnu netrpeljivost. Pritisci i pokušaj političkog utjecaja na pravosudne i policijske institucije nedopustivo su ponašanje koje predstavlja izravno zadiranje u rad navedenih institucija. Neovisnost istih mora biti zajamčena kako bi imali pravu sliku što se doista dogodilo u cijeloj aferi koja potresa širu javnost. Zrelim političkim ponašanjem pokažimo da je vladavina prava iznad svih pojedinaca i da ćemo nakon konačnog utvrđivanja svih činjenica položiti demokratski test za sve integracijske procese koji stoje ispred nas”, navode iz HZD-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad