Vijeće ministara postiglo dogovor o raspodjeli 330 miliona eura pomoći MMF-a

Vijesti 02. jun 202015:50 > 16:04
N1/Arhiv

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici jednoglasno postiglo dogovor o raspodjeli 330 miliona eura kredita MMF-a.

Ministar Vjekoslav Bevanda je u današnjem obraćanju medijima kazao da je odluka usvojena jednoglasno, nakon dugo vremena.

Također, potvrdio je da je dosadašnji ministar sigurnosti Fahrudin Radončić obavijestio članove VM BiH o svojoj ostavci.

Podsjetimo, ova tačka naknadno je uvrštena u dnevni red na prijedlog Ministarstva finansija i trezora u Vijeću ministara, a riječ je o iznosu od blizu 330 miliona eura za borbu protiv pandemije virusa korona i saniranje ekonomskih posljedica.

N1

Usvajanjem odluke potvrđen je raspored povučenih sredstava Instrumenta za brzo finansiranje MMF-a u ukupnom iznosu od 330 miliona eura.

Kako je dogovoreno, sredstva će biti podijeljena na sljedeći način: 61,5% za FBiH sa svojih 10 kantona, 37,5% za RS, 1% za Brčko Distrikt

Također, novac je već ranije uplaćen i nalazi se na računu Centralne banke BiH ali je potreba bila posebna odluka Vijeća ministara, što su prije nekoliko dana upozorili i iz Delegacije EU i Ambasade SAD u Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad