Radončićev drugi ministarski mandat koji nije okončao do kraja

Vijesti 02. jun 202016:14 > 16:17
N1

Ministarstvo sigurnosti BiH ostalo je bez prvog čovjeka. Fahrudin Radončić podnio je neopozivu ostavku na poziciju ministra. Među razlozima - neslaganja oko upravljanja migrantskom krizom, nemogućnost rada u trajno narušenim odnosima između SDA, HDZ-a i SNSD-a, te afera respiratori.

Kada je posrijedi funkcioniranje koalicija na svim nivoima – Radončić tvrdi one su neupitne i podcrtava ovo nije predizborni potez.

Fahrudin Radončić više ne želi biti šef resora sigurnosti. Političke razlike sa dosadašnjim partnerima u vlasti su, kaže, nepremostive. Afera Respiratori je jedna od njih.

“Ne mislim da jedna brutalna krađa od 10,5 miliona maraka uništenog novca ne treba da ima svoj pravni epilog. Nisam taj koji smatra da je Novalić kriv, ne pada mi na pamet da se bavim krivcima. Ali, ne mogu kao ministar sigurnosti prihvatiti opsciju da se na jednostranački, pa i nacionalnistički način, prijeti kompletnom pravosuđu u BiH”, rekao je Radončić.

Nije naišao na podršku, ističe, ni u nastojanju da legalno deportira migrante, i legitimira devet i pol hiljada migranata iz Pakistana, čemu se usprotivio i pakistanski ambasador.

“Imali smo situaciju da je tada predsjedavajući Predsjedništva, Đžaferović, pa i ministica vanjskih poslova, primila tog ambasadora, i ogradili se od mene kao ministra sigurnosti i mog plana”, pojasnio je.

Fahrudin Radončić tvrdi da je o svom potezu već razgovarao sa Bakirom Izetbegovićem. Pojedinci iz SDA hvale Radončićev ministarski rad.

“Evidentno je da je on jedan od rijetkih ministara koji se stvarno posvetio tom poslu, i jako dobro odradio ovaj dio posla”, poručio je Aljoša Čampara.

I iz Unsko-sanskog kantona se pitaju, kako će Radončićeva ostavka utjecati na migranstku krizu.

“Mi smo imenovanjem Radončića, došli do razumijevanja. Mi smo govorili da imamo migranstku situaciju, a da imamo krizu u institucijama. Ovim potezom, ponovo ćemo imati krizu”, stav je Mustafe Ružnića, premijera USK.

Radončić je nagovijestio da je odluku o ostavci donio mnogo ranije, ali da je čekao da prođe pandemija koronavirusa. Njegova ostavka će za posljedicu imati izlazak SBB-a iz državne koalicije, ali to neće utjecati na vlast, koja ima komotnu većinu. Radončić je poručio da je, za sada, stabilna koalicija u Tuzlanskom kantonu, i u Kantonu Sarajevo.

Pošto je federalna vlast u tehničkom mandatu, šef SBB-a poručuje da neće ometati rad dok se ne formira nova većina. Cijena ulaska SBB-a u koaliciju sa SDA, bila je rušenje sarajevske vlade Edina Forte, kojeg zamjenjuje Mario Nenadić.

Polovinom decembra izvornom trojcu Dodiku, Izetbegoviću i Čoviću, prodružio se i Radončić, a prije toga i DF Željka Komšića.

Šef SBB – a ulazak u vlast sa SDA, tada je obrazlagao:

“Ako je ko patio od zloupotrebe stranke SDA, patio sam ja. Ali, vi kao odgovoran čovjek nemate pravo da svoju sujetu stavite ispred interesa BiH i građana. Tako da ću ja biti ministar sigurnosti BiH.”

Ovo je drugi Radončićev mandat ministra sigurnosti koji nije završio do kraja. U martu 2014. smijenjen je zbog, kako se navodilo, neadekvatnog djelovanja tokom demonstracija građana kada su zapaljenje javne zgrade.

Za njegovu smjenu glasali su zastupnici SDA, SDP, SNSD, PDP i SDS, dok su protiv njegove smjene bili SBB i oba HDZ-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad