Tadić održala kolegije tužitelja, tema rad Tužiteljstva BiH tokom pandemije

Vijesti 02. jun 202016:58 > 17:03
N1

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić, sa zamjenicima i rukovoditeljima, održala je danas kolegije tužitelja iz svih tužiteljskih odjela u Tužiteljstvu BiH - Posebnog odjela za ratne zločine, Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju i terorizam i Odjela III.

Radi poštivanja mjera zdravstvene zaštite i socijalne distance, održani su odvojeni kolegiji sa tužiteljima iz navedenih odjela.

Glavna tužiteljica upoznala je tužitelje da je u vrijeme trajanja pandemije, 17.03. ove godine formiran Koordinacioni tim za postupanje u svezi problematike prevencije i suzbijanja širenja korona virusa – COVID 19, u kojem su članovi bili zamjenici glavnog tužitelja i rukovoditelji tužiteljskih odjela kao i rukovoditelji odjela uprave u Tužiteljstvu BiH. Koordinacioni tim održao je ukupno 6 radnih sastanaka, donesene su instrukcije u postupanju koje su bile potrebne za funkcioniranje institucije, te su se pratile odluke nadležnih organa i VSTV BiH, kako bi se odluke Koordinacionog tima, blagovremeno usklađivale sa instrukcijama i uputama koje su davale nadležne institucije.

“Tužiteljstvo je za vrijeme pandemije Covid 19, sukladno uputama VSTV BiH, intenzivno radilo na predmetima koji se odnose na kaznena djela ugrožavanje zdravlja i života građana, javne nabavke, kao i rad na pritvorskim predmetima i predmetima sa žurnim rokovima, a u ovom periodu podignute su 4 optužnice za kaznena djela iz oblasti terorizma, kao i u predmetima koji su povezani sa ilegalnim migracijama i krijumčarenjem osoba, te drugim predmetima u kojima su zaprimana izvješća za vrijeme dežura tužitelja”, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Nakon odluke VSTV BiH da glavni tužitelji organiziraju rad u tužiteljstvima sukladno sa izmjenjenim okolnostima, svi tužitelji i uposlenici, uz propisane mjere zaštite, krenuli su sa radom u punom radnom vremenu od 18.05.2020. godine.

Također, glavna tužiteljica informirala je tužitelje, da je nazočila na sjednici u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH 28. svibnja / maja ove godine, gdje je odgovarala na upite delegata, nakon čega su isti nakon razmatranja primili k znanju Izvješća o radu Tužiteljstva BiH za 2017. i 2018. godinu.

Na kolegijima je također razgovarano i o utjecaju situacije sa pandemijom na realizaciju plana aktivnosti za 2020. godinu.

Glavna tužiteljica zahvalila se svim članovima Koordinacionog tima, tužiteljima i uposlenicima, na iskazanoj profesionalnosti i odgovornosti u ispunjavanju radnih obveza i aktivnosti u otežanim uvjetima za vrijeme pandemije Covid 19, kao i svim sigurnosnim i policijskim agencijama, te izrazila očekivanja da će se u narednom periodu realizirati što veći dio aktivnosti koje su planirane za 2020. godinu, navodi se u saopćenju Tužiteljstva BiH.