Samodisciplina kao sigurna mjera zaštite

Vijesti 02. jun 202018:04 > 18:05
N1

Bez maski i rukavica, uz manje - više poštivanje fizičke distance građani danas na ulicama glavnog grada BiH. Uz sunce koje je u popodnevnim satima nakratko obasjalo Sarajevo i ublažene mjere, građani se nerado prisjećaju proteklog perioda kada su u jeku pandemije bili ograničeni u kretanju i svakodnevnim aktivnostima

“U principu građani su pokazali jednu odgovornost, u ovom prvom valu smo se izvukli sasvim skromni, do nas je kako ćemo sve ovo podnijeti. Trebamo poštovati mišljenje i mjere struke i nadležnih”;

“Poštujem ovo što sve kažu i krizni štab i svi drugi, a za drugi val ne znam, voljela bih da se ne desi”, rekli su nam građani.

Teško je procjeniti da li će biti novog vala, ali trenutno stanje nam daje nadu da i ako se desi, da on neće biti u takvoj snazi kao ovaj prethodni, kaže doktorica i šefica Kriznog štaba zdravstva Kantona Sarajevo Aida Pilav.

“Zabilježeni trend i u regionu i u svijetu da u ovom dijelu svijetu što mi kažemo sjevernoj hemisferi, dakle da virus odlazi na neki način dakle gubi on na svojoj snazi i to govori u prilog njegovog sezonskog karaktera”, kazala je.

Za to vrijeme u RS tri nova smrtna slučaja. Radi se o osobama starije životne dobi sa hrоničnim udružеnim оbоljеnjimа. U Federaciji nova tri slučaja zaraze COVID-19.

“Dо sаdа је u Rеpublici Srpskој pоtvrđеnо 1.430 slučајеvа virusа kоrоnа, а prеminulo је ukupnо 114 оsоbа kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа nоvi virus kоrоnа”, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Drugi val anketirane građane toliko i ne plaši.

“Dok nisam skontao neke stvar i poštovao sam, sada pitanje, to je malo širi pojam”;

“Uopšte ljudi ne poštuju to po mom mišljenju jer djeca su naprimjer hodala bez maski i prije dok su bila aktuelna pravila, uopšte nisu nosila maske, ali ja bih za svoju sigurnost nosila svakako”;

“Ono što smo se pridržavali (mjera) zato smo i ostali pošteđeni kao Španija, Italija i slično, ali kad-tad opet će se vratiti, sve se vrati”, rekli su ispitanici u Sarajevu.

A gdje će se nakon te vrtoglavice zaustaviti sa sigurnošću niko ne može tvrditi. Između nade da se novi val nikako ne desi i pojedinačnih, još uvijek nepotvrđenih, istraživanja da virus možda nikada neće ni nestati, stanovništvu još jedino ostaje samodisciplina kao sigurna mjera zaštite.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad