Politički rivalitet u RS: Ključno pitanje – koliko je dobro za demokratiju?

Vijesti 02. jun 202018:55 > 18:58
N1

Nabavka pokretne bolnice, prisluškivanje i broje druge afere sigurno će naći mjesto u govorima političkih lidera tokom predizborne kampanje. SNSD najavljuje da će na predstojećim lokalnim izborima osvojiti 80% vlasti u opštinama i gradovima Republike Srpske. Posljednji bastion vladavine SDS-a, Bijeljina ozbiljno je uzdrmana. Stranka Milorada Dodika do sada je sve neosvojivo, poput ranije Doboja, uspjela osvojiti prelaskom političkih oponenata u svoje redove. Hoće li taj proces biti nastavljen, te šta to znači za demokratiju?

Uslov za učlanjenje u SNSD, obavezan je karantin u SDS-u, napisao je na svom profilu tviteraš Kuruzovina, poznat po svom sarkazmu. Možda ne po sarkazmu, ali jesu po političkom rivalitetu poznati SNSD i SDS, posebno u Bijeljini. I upravo to se moglo vidjeti i na sjednici NSRS kada je došlo do sukoba između poslanika dva suprotstavljena tabora, Nedjeljka Ćorića i Tomice Stojanovića.

“Tu je došlo do bliskog kontakta, ne fizičkog kontakta, nije bilo tuče kako su to neki mediji prenijeli. Bilo je tu malo čarki”, rekao je Denis Šulić, potpredsjednik NSRS.

Dragan Čavić, Nenad Stevandić, Obren Petrović, Dragan Kalinić, Borislav Bojić, Mirko Okolić, Mićo Mićić, samo su neki od poznatijih SDS-ovaca koji su nakon dugogodišnje borbe protiv SNSD-a, promijenili stranu. Trend će se tvrdi Milorad Dodik, najavljujući pobjedu na lokalnim izborima, nastaviti.

VEZANE VIJESTI

“Izgubili ste Doboj, gubite Bijeljinu, izgubićete i Teslić u aranžmanima koje sada pravimo, gdje ste vi, koji ćete vi đavo ovdje?”, kazao je predsjednik SNSD-a.

Načelnik Teslića, ne slaže se sa izrečenim.

“Oni nas uopšte ne zanimaju. Milorad Dodik može da pravi kakve god želi aranžmane sa raznim satelitima, papcima, preletačima i ostalima. Ti njegovi aranžmani nas uopšte ne zanimaju. Srpska demokratska stranka ima jedan jedini aranžman, jedan jedini pakt, jedan jedini dogovor, a to je aranžman sa stanovnicima opštine Teslić i to je naša ideja vodilja. Naš osnovni cilj je ispoštovati volju birača”, kazao je Milan Miličević, načelnik Teslića.

Da li je volja birača ispoštovana pobjedom SDS-a u Doboju na prošlim izborime, te nakadnim prelaskom cijelog članstva predvođenog Obrenom petrovićem u SNSD.

Politička analitičarka Tanja Topić ima svoje mišljenje o eroziji koju doživljava SDS.

“Već dugo vremena SNSD provodi plan kojim želi uništiti ‘najljućeg opozicionog neprijatelja SDS’. Ako plan uništavnja SDS-a iznutra, dakle prevlačenje dijelova odbora, ili čelnih ljudi nekih odbora, nije isključivo da se plan (velike izborne pobjede ) realizuje. Ključno je postaviti pitanje, koliko je to dobro za demokratiju”, rekla je.

Topić smatra da nije…

Te da bi sve mogao biti uvod u jednopartijski sistem, sa dominantnom strankom i satelitima. Uprkos tim sumnjama, te bez obzira na primjedbe da je CIK izabran nelegalno, SNSD najavljuje pobjedu u preko 80 % lokalnih zajednica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad