Marić: Neprincipijelno bi bilo ne dati Vladi KS godinu dana da se pokaže

Vijesti 03. jun 202013:37 > 13:50
N1

Zastupnik SBB-a u Skupštini KS Zvonko Marić kazao se neće ići na rušenje aktuelne Vlade KS ako bude radila na realiziranju kapitalnih projekata na čemu su u i prethodnoj vladi "šestorke" insistirali. Poručio je kako bi bilo neprincipijelno ne dati novoj vladi godinu dana da se pokaže.

U razgovoru za N1 rekao je kako Fahrudin Radončić nije podnio ostavku da bi rušio Vladu KS već iz principijelnih razloga.

“Neki zlobnici i diletanti misle da će srušiti vladu jer je odstupio s te pozicije, ali on je to uradio jer nisu ostvarene njegove vizije. Ljudi percipiraju to kao ‘ja bih to uradio zbog lokalnih izbora’, ali to nije tako”, rekao je Marić.

Na konstataciju da se aktuelna Vlada manje “čuje” od prethodne, rekao je kako je to tačno, ali da rade i da su bili pod velikim pritiskom zbog jer je korona virus proizveo mnoge poremećaje.

“Imali smo sastanak s ministrima koalicije na kojem smo razgovarali o svemu što nam je činiti u budućnosti. Između stranaka koalicije nema nekih šumova. U SBB-u je takov raspoloženje da razlog (za rušenje Vlade, op.a.) neće biti predstojeći lokalni izbori već eventualno nerad. Bilo bi neprincipijelno ne dati ovoj Vladi barem još godinu dana izvan korona krize da se pokaže. O tim stvarima će raspravljati i stranački organi na sjednici Predsjedništva SBB-a iduće sedmice”, rekao je Marić.

Istakao je kako više disharmonije ima unutar stranaka koje su u koaliciji nego međustranačkih.

“Naš cilj je realizacija projekta Prva transverzala. Kod načelnika Nedžada Ajnadžića je problem čovjek koji je nelegalno uselio u nelegalnu baraku. Taj problem je ostao a vlade se smijenile. Ako je to odraz nemoći ili nezanja da skloni tu prepreku onda nemam šta reći. Indikativno je da je isti problem ostao i prošloj i ovoj vladi”, rekao je Marić.

Dodao je kako na svoje kolege pokušava uticati da se fokusiraju na realizaciju onoga za što su izabrani, odnosno da rade posao zbog kojeg su tu.

“Moramo konstruktivno djelovati, a ne biti paravan za neke radnje. Šestorci smo dali godinu dana, sada očekujemo od koalicijskih partnera da otklonimo prepreke i radimo. Period od godinu dana je realan i nadam se da će Vlada funkcionirati i dalje ako ne bude velikih afera poput ove Respiratori”, zaključio je Marić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad