Milan Tegeltija: Opasan pritisak, zahtjev SDA ne razmatramo

Vijesti 03. jun 202014:37 > 15:06
N1

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV BiH) danas je usvojilo dvije odluke. Kako je rekao predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija jedna se tiče napada na pravosudni sistem u vezi posljednjeg slučaja "Respiratori" koje su ocijenili brutalnim i osudili, a druga se odnosni na pripremu zahtjeva za ocjenu ustavnosti odluke Suda BiH da se ukine Pravilnik o ocjenjivanju sudija i tužilaca koji će biti upućen Ustavnom sudu BiH.

“Očigledan je i opasan pritisak koji radi politika i politički predstavnici u predmetu ‘Respiratori’ i odnose se na izjave i saopćenja najviših predstavnika SDA povodom tog predmeta. Ocijenili smo da se radi o brutalno opasnom pritisku i Vijeće je to jednoglasno podržalo”, rekao je Tegeltija.

Dodao je kako je medijski pritisak dozvoljen jer javnost ima pravo da pritišće sve poluge društva, uključujući i pravosudni sistem, ali da se mora imati na umu presaumpcija nevinosti koju treba uvažavati.

VEZANE VIJESTI

Govoreći o objavljenim transkriptima prepiski i drugim dokazima iz istrage ovog predmeta, rekao je kako ne opravdava bilo kakvo curenje informacija bilo da je iz policije, tužilaštva ili suda.

“To je nažalost pojava s kojom se susrećemo. Ukoliko bih znao ko je takve podatke dao u javnost ja bih odmah podnio disciplinsku prijavu. Postoje činjenice i dokazi koji su se iznosili na ročištu i oni su bili javni. Ako neko čita dokaz i poruke u tom slučaju one su javne i to više nije tajna. Apsolutno ne podržavam curenje informacija, to je zabranjeno, to je krivično djelo ugrožavanje istrage. Sada je to nadležnost Tužilaštva BiH da vidi da li je došlo do ‘curenja’ i na koji način”, rekao je Tegeltija.

Na pitanje kako se može ocijeniti da li je neki proces koji vode pravosudne institucije politički, Tegeltija je rekao da se to može tvrditi samo ako se uspostavi bilo kakva direknta veza između političara ili političke stranke s tužiocem koji postupa u tom predmetu.

“U svakom drugom slučaju zakonska pretpostavka je da je sve uredu i mi od te pretpostavke moramo polaziti. Ja sam duboko ubijeđen da tužioci u ovom i drugim predmetima rade čestito posao. Po kvalitetu ima ih boljih i lošiji, ali u istragama je standarad dokazivnaja niži u odnosu na osuđujuću presudu. Tužiocu treba osnovana sumnja ,

#related-news_0

Na pitanje da prokomentariše zahtjev SDA da se pokrene procedura smjene glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić, Tegeltija je rekako kako SDA i niti jedna druga politička stranka nije ovlaštena da pokreće bilo kakve inicijative takve vrste.

“To je zahtjev ili inicijativa koju ne razmatramo niti raspravljamo o njoj. To je vrlo neozbiljan pristup”, poručio je Tegeltija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad