Devet hiljada migranata čeka na granici sa BiH

Vijesti 03. jun 202016:09 > 06. jun 2020 19:05
N1

U prihvatnim centrima koji su puni u Bosni i Hercegovini nalazi se 5.500 migranata, a o onima kojih je sve više na ulici apsolutno niko ne brine. Istovremeno posljednjih 10 dana povećava se pritisak na državnu granicu migranata iz pravca Srbije gdje ih je prema raspoloživim podacima blizu 9.000. Najveći broj migranata granicu pokušava ili prelazi na Drini na području Zvornika. Provjerili smo kakvo je stanje s nadzorom graničnog pojasa ovog područja.

Hladna Drina nekoliko mjeseci nije služila za prelazak migranata iz Srbije, nisu se mogli kretati, u prihvatnim centrima čuvala ih je vojska. S popuštanjem mjera dio od 9.000, koliko ih se nalazi u susjedstvu, skoncentirao se na Loznicu i Banju Koviljaču.

“Evo popuštanjem tih mjera vidimo da se migranti ponovo kreću. U zadnjih 10 dana smo evidentirali oko 450 novopridošlih”, rekao je Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH.

Istočnu granicu BiH, u dužini od 600 kilometara sa Srbijom i Crnom Gorom, migranti ilegalno prelaze kopnom na području Trebinja, Bileće, Višegrada, te rijekama Savom i Drinom na području Bijeljine, a posebno Zvornika. Drina je njihov najčešći izbor jer je nekada u nekim dijelovima moguće prijeći pješice, no Drina je opasna kada joj poraste vodostaj.

U mjestu Šepak – Debela Međa prije nekoliko dana je otkriveno beživotno tijelo muškarca – afroazijskog porijekla, koje je prevezeno zbog obdukcije u Bijeljinu.

Nalaz je najčešće smrt nastupila utapanjem. Beživotno tijelo otkrili su službenici GPBiH i MUP-a Republike Srpske, ovo je prvi utopljenik u ovoj godini, no strahuje se da će tragični ishodi biti češći s povećanim brojem migranata.

“Tri, četiri grupe su prešle jučer oko 11 kad sam krenuo na Drinu. E sad ovi ispred prodavnice kažu da idu masovno, ima ih ko na vašaru, i uz potoke i kroz šumu i svukuda”, rekao nam je ribar.

“U toku proteklih pet mjeseci nije bilo evidentiranih krivičnih djela niti narušavanja javnog reda i mira od strane ilegalnih migranata na području Policijske Uprave Zvornik”, potvrdio je Miljan Bobar, portparol Policijske uprave Zvornik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Migranti čekaju noć da bi se s pogodnih mjesta za prelazak iz Srbije prebacili na riječna ostrva odakle pokušavaju doći na tlo Bosne i Hercegovine. U toj nakani ih sprečavaju pripadnici Jedinice Granične policije Zvornik uz podršku nešto službenika iz Državne agencije za istrage i zaštitu i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

“Sad poslije korone djecu ne zatičemo, a najčešća državljanstva migranata su Pakistan, Avganistan, Bangladeš, Maroko. Izbjeglica nema iz Sirije i inače iz ratnih područja”, rekao je Azur Šljivić, policijski službenik Jedinice granične policije Zvornik.

U nadzoru policajci otkrivaju migranta iz Pakistana. Saznaju da je rijeku prešao čamcem za šta je čamdžiji platio 50 eura. Osumnjičenog za prijevoz migranta vidimo s obale na ostrvu, no čim je uočio patrole uputio se prema Srbiji, kolegama iz susjedstva je javljeno njegovo kretanje. Naredni korak je obići ostrva.

Migranti su se sklonili zbog visokog vodostaja i čekaju noć. Posao policijskih službenika je da spriječe njihov prelazak, ali i da brinu za njihovu sigurnost. Bez dovoljno policajaca, dalekozora, termovizijskih kamera, u dotrajaloj i za ovako hladne uvjete tankoj uniformi na čamcu, i oni se spremaju za još jednu neizvjesnu noć.

“Kada su krenule te migracije mi smo se suosjećali s njima, donosili im gardarobu jer se u pokušaju prelaska dešavalo da su bili promrzli. Međutim sad je nagla ekspanzija i sve je veći broj, imaju noževe, nose i eksplozivna sredstva i sve je teže. Često razmišljaš o tome da li neko vidi ovo da li će nekad neko reći hvala za ovo što mi radimo”, rekao je Nebojša Isić, policijski službenik JGP Zvornik GPBIH.

Obzirom na humanitarnu i sigurnosnu krizu koja nastaje ulaskom migranata ostaje pitanje kako je moguće da BiH nije našla kvalitetnijih i konkretnijih rješenje za bolju zaštitu istočne granice. Veći broj službenika, kvalitetnija oprema, podrška vojske, doprinijeli bi rjeđim prelascima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad