801. dan čekanja pravde za Davida

Vijesti 03. jun 202016:39 > 17:38
N1

Pripadnicima Grupe pravda za Davida sinoć nije bilo dozvoljeno okupljanje na Trgu Krajine u Banjaluci. Sinoć su borci za pravdu i istinu iz ove grupe imali namjeru da održe skup na istom mjestu povodom 800 dana bezuspješne borbe. Iz policije su poručili na snazi je zabrana okupljanja na ovom trgu.

Prije tačno 801 dan članovi porodice, rodbina, prijatelji i sugrađani Davida Dragičevića spontano su se okupili na Trgu Krajine tražeći da se rasvijetli pod kojim okolnostima je smrtnostradao dvadestjednogodišnji mladić. Kao podsjetnik sudskoj i izvršnoj vlasti da slučaj, ni nakon 800 dana, nije riješen planirali su novo okupljanje na istom mjestu.

“Pravda za Davida istrajava u svojoj borbi za pravdu i istinu, međutim diskriminacija prema nama se nastavlja. Umjesto da se kažnjavaju ubice i zločinci, oni kažnjavaju nas koji tražimo odgovor na pitanje ko je ubio Davida i zašto njegove ubice još nisu pronađene”, rekao je Miljan Kovač, član grupe Pravda za Davida.

Odobrenje Policijske uprave Banjaluka za održavanje skupa na Trgu Krajine, treći put bezuspješno, tražila je aktivistkinja Merlina Ivić.

“Po treći put dobivam odbijenicu, uz obrazloženje o rješenju meni piše, navedeno je svašta, između ostalog da pripadnici grupe Pravda za Davida ruše ustavni poredak”, navodi Merlina Ivić, aktivistkinja grupe “Pravda za Davida” i političke partije “Pokret pravde”.

Iz Policije kažu Aktivisti grupe “Pravda za Davida” i političke partije “Pokret pravde” odbili su da okupljanje organizuju u Parku “Mladen Stojanović” u Banjaluci, insistirajući da to bude trg. Te da je prijedlog odbijen u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju doneseno Rješenje o zabrani javnog okupljanja na prostoru Trga Krajine.

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka 29. maja obavili su razgovor sa podnosiocem zahtjeva, te joj predložili da mjesto okuljanja bude lokacija Park ‘Mladen Stojanović’ koja je odlukom Grada Banjaluka određena kao jedna od lokacija za održavanje javnih skupova, jer se u prethodnom periodu na prostoru Trga Krajine desio niz bezbjednosnih incidenata prilikom sličnih okupljanja.

Pripadnici Grupe Pravda za Davida okupljali su se svakodnevno na centralnom banjalučkom trgu od 26. marta, do kraja decembra 2018. godine. Tri puta su organizovani masovni protesti sa preko 10 hiljada ljudi, a obračun sa policijom uslijedio je pred novogodišnje pranike.

Te noći, 30. decembra, Davidov otac, Davor Dragičević napustio je Banjaluku i preselio u Austriju. U martu 2019. sa banjalučkog novog groblja ekshumirano je Davidovo tijelo i prevezeno u Vienner Neustadt pored Beča. Protiv brojnih građana koji su učestvovali u višemjesečnim okupljanjima vođeni su sudski postupci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad