Pašović: Postajemo regionalna vijest po vrijeđanju novinara, poziv liderima

Vijesti 03. jun 202016:51 > 17:19
N1

Reditelj i aktivista Haris Pašović, jedan od potpisnika pisma upućenog Vladi Kantona Sarajevo glede smjene Duške Jurišić sa pozicije direktorice TVSA, za N1 je rekao da je u pitanju najava smjene, te da prema informacijama sa koja on raspolaže ona se neće ni dogoditi.

“Jedna grupa kolega novinara, umjetnika i ljudi iz Akademije, jednostavno smo bili šokirani čitavom tom brutalnošću, koja je došla kao posljedica niza brutalnosti koji su se prema novinarima, i posebno novinarkama ispoljile u proteklih nekoliko sedmica”, istaknuo je Pašović. 

Osvrnuo je i na nastup novinarke N1 Emele Burdžović Slipičević, koja je u emisiji Dan uživo imala verbalni “obračun” sa advokatom Kadrijom Kolićem.

“Vi ste bili jedna od žrtava koja se uspješno odbranila od tog napada, ali i kolegica Arijana Saračević. Uradili ste važnu stavar što ste osjetili koji je to momenat, da ste mu postavili granicu, da ste ga vratili na mjesto, da ste se odbranili, kad već ne brane slobodu novinara oni čiji bi to trebao biti posao. A to su političari i udruženja”, naveo je Pašović. 

Dodao je da se to “dešava najčešće ženama, što je strašno”.

“I imate jedan brutalni napad. Na Vas, na Arijanu, na Dušku Jurišić. Pritome su to sve “krem de la krem” novinarke. I vi ste na udaru, između ostalog, radi vašeg kvaliteta i zbog vaše smjelosti i posvećenosti”, kazao je Pašović našoj novinarki Burdžović Slipičević.

Podsjetio je i na napade, uvrede i prijetnje smrću novinaru N1 televizije Nikoli Vučiću, kazavši da tu nema opravdanja.

“Prva stvar – kolega Nikola Vučić je jedan pristojan, fantastičan, civilizovan novinar, mladi čovjek, onako najvišeg standarda ponašanja, ali isto tako i čovjek koji ima hrabrost i slobodu, i koji se na društvenim mrežama ponaša čak mnogo manje dramatično nego što su se svi drugi ponašaju. Ima mjeru. Njegova prozivka u vezi sa fašizmom u određenim djelovima naše zemlje je završila tako da je on dobio prijetnje smrću”, prokomentarisao je Pašović. 

Mišljenja je da za sve ovo što se događa novinarima su krivi, prije svega, vođe tri najveće nacionalne partije.

“Oni ništa ne rade da se to zaustavi. Nikad ništa ne govore. Znamo da Dodik vrijeđa novinare, da je to prešlo u neku naviku u njegovoj partiji. Zastupnica njegova, Sanja Vulić je ismijavala kolege novinare zbog malih plata. Mi postajemo regionalna vijest po tome kako se vrijeđaju novinari. I sigurno da će svjetske kuće, agencije i organizacije koje prate slobodu medija pisati o tome. One to bilježe, ali nemamo puno koristi od toga. Ja zaista pozivam ova tri lidera da se izjasne u zaštitu novinara, i da podrže slobodu govora u ovoj zemlji”, rekao je Pašović.

Komentarišući najavu smjene Jurišić, naveo da SBB i DF su izričito rekli da će glasati protiv njene smjene. 

“Gospodin Radončić je reagovao prvi na naše pismo i gospodin Milavica koji je poslanik u Skupštini KS-a je rekao da neće podržati smjenu. Imamo uvjeravanja u javnosti od strane SBB-a i DF-a da oni neće glasati za smjenu Duške Jurišić. Imamo i informacije insajderske, gdje isto smo dobili uvjeravanja da DF I SBB neće glasati, što je sasvim i normalno. Ne samo što su Fahrudin Radončić i Sanela Prašović novinari, oni su jeli taj hljeb i znaju šta je novinarski standard, ne samo to, nego i po svojoj političkoj odluci”, istaknuo je Pašović. 

Dodao je da “možda Fikret Prevljak ne zna ko je Duška Jurišić, ali Bakir Izetbegović sigurno zna.”

“Ne samo što je ona vrhunska novinarka, nego što je to žena koja je bukvalno bila na prvoj liniji i rizikovala život svakodnevno u odbrani Bosne i Hercegovine. Žena koja je uložila svoj život, obraz, profesionalno znanje, sve za ovu zemlju i sada da se njoj prijeti krivičnim prijavama. Molim vas kakve krivične prijave”, rekao je Pašović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad