Ambasada Rusije u BiH: Izražavamo nesaglasnost sa usvojenim komunikeom PIC-a

Vijesti 03. jun 202017:30 > 17:36
OHR

"Nismo našli mogućim da se pridružimo komunikeu koji su danas usvojili naši partneri u Upravnom odboru. Štaviše, izražavamo našu nesaglasnost", saopćeno je iz ambasade Rusije nakon današnje sjednice UO PIC-a.

“Po koji put sa žaljenjem konstatujemo da su komunikei Upravnog odbora postali politički instrument koji jednostrano prikazuje stvarnost, preko kojeg se pokušava uticati i, štaviše, uplitati se u unutrašnja pitanja BiH radi promovisanja agende koja ne samo da nema ništa sa implementacijom Mirovnog sporazuma, već je njemu u suprotnosti. Ruska Federacija kao jedan od garanta Mirovnog sporazuma ne može se složiti sa takvim pristupom koji očigledno ne doprinosi procesu međuetničkog pomirenja, negativno utiče na političku situaciju u BiH i nastavlja podrivati jedinstvo međunarodne zajednice”, navode iz ambasade Rusije u BiH. 

VEZANE VIJESTI

Dodaju da sa zabrinutošću prate razvoj situacije u oblasti pravosuđa.

“Sa svoje strane naglašavamo našu sveobuhvatnu podršku dejtonskim principima nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, jednakopravnosti njenih tri konstituitivnih naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlaštenjima. Potpuno podržavamo dijalog osnovan na uzajamnom poštovanju između naroda BiH po svim važnim za njih pitanjima, smatramo ključnim rješavanje svih problema koje stoje ispred BiH putem kompromisa i konsenzusa, pozivamo posvetiti pažnju ujedinjavajućoj agendi i raditi u korist uspostavljanja istinskog nacionalnog pomirenja, odbacujemo vanjsko uplitanje u unutrašnja pitanja BiH.

Sa zabrinutošću pratimo razvijanje situacije u oblasti pravosuđa, posebno u kontekstu nedavnih dešavanja u Federaciji BiH. Smatramo neprihvatljivim pokušaje vršenja političkog pritiska na organe suda i tužilaštva kojima mora biti obezbjeđena mogućnost nezavisne, nepristrasne i profesionalne djelatnosti u skladu sa zakonom. Slučajevi prijetnje sudskim i tužiteljskim radnicima moraju biti ozbiljno shvaćeni i hitno procesuirani”.

Naglašavaju da izbori u BiH moraju biti pošteni i demokratski.

“Nezavisnom i profesionalnom treba biti i djelatnost Centralne izborne komisije koja odigrava ključnu ulogu u procesu pripremanja i održavanja izbora. CIK ne može dozvoliti sebi da bude upletana u političke prepirke i da dovodi u pitanje svoju reputaciju nepristrastnog i jednako udaljenog instituta vlasti.

Predstojeći lokalni izbori u BiH treba da budu pošteni i demokratski i da se održe na taj način i u roku kako je to predviđeno u skladu sa zakonom.

U godinu obilježavanja 25. godišnjice potpisivanja Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma smatramo neophodnim posvetiti posebnu pažnju pitanju ulozi međunarodne zajednice u suverenoj BiH koja je suviša i ponekad prelazi ivicu neuplitanja u unutrašnja pitanja. Smatramo važnim da se formuliše nova formula ukidanja Ureda Visokog predstavnika koji je izgubio svoju korisnu ulogu i koji često postaje dio problema”, zaključili su u saopćenju nakon sjednice UO PIC-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad