Koje su mjere restrikcije za putnike koji lete iz BiH

Vijesti 03. jun 202017:34 > 17:36
N1

Nakon dvomjesečne pauze, na međunarodnom aerodromu Sarajevo danas je realizovan prvi let, na relaciji Budimpešta - Sarajevo - Budimpešta. Uz mjere restrikcije koje su na snazi u mnogim državama, broj onih koji mogu da putuju je mali.

Mali broj putnika znači i manje prihoda, a to je posebno nepovoljna situacija za aerodrome u BiH, koji uglavnom imaju mali broj letova.

Prvim avionom u BiH iz Mađarske se vratio i rukometni reprezentativac BiH, Tarik Vranac. Otputovao je na deset dana u martu, a zbog korona virusa ostao je tri mjeseca.

“Na ulazu smo dobili sanitarne upitnike koje smo popunili, pa smo dobili dezinfekciona sredstva. Što se tiče socijalne distance, bilo je 10 putnika u avionu pa nije bilo teško držati razmak i veći od 1,5 metar, bio je ugodan let”, rekao je Vranac.

No, bilo je i onih koji danas nisu mogli otputovati, i to zbog restriktivnih mjera.

“Ja sam mislio da se može ići turistički, kao uvijek što sam išao. Ali evo, izgleda da mi nij suđeno”, kazao je Silvije Kraljević, putnik.

S ovakvim problemima suočili su se i putnici na aerodromu u Tuzli.

“Nisu mogli ući u avion, nisu mogli putovati zato što nisu imali odgovarajuću dokumentaciju. U strane države mogu ući samo oni koji imaju boravišnu ili radnu dozvolu, ili na drugi način definisan boravak”, rekao je Esad Mujačić, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Putnici iz BiH iz Tuzle mogu u Njemačku, Dansku, Švedsku, Holandiju, Austriju. Iz Sarajeva, u Mađarsku a od sutra i u Srbiju.

“I kompanija ‘Turkish Airlines’ trebala bi od sredine mjeseca nastaviti letove za Istanbul, kao i kompanija ‘Austrian Airlines’ bi trebala uspostaviti letove za Beč, od sredine mjeseca i kompanija ‘Croatia Airlines’ bi trebala uspostaviti letov, a do kraja mjeseca i kompanija ‘Eurowings’ za Keln”, izjavila je Sanja Bagarić, portparolka Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Za početak skromno, ali aviosaobraćaj u BiH polako se vraća u normalno stanje. Nadaju se da će broj putnika biti veći, te da će se tako ublažiti i ekonomske posljedice korona virusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad