Šta ostavka Radončića znači za vladajuću koaliciju

Vijesti 03. jun 202017:43 > 18:26
N1

Nakon ostavke Fahrudina Radončića sa pozicije ministra sigurnosti, počela su se otvarati pitanja - hoće li to utjecati na koalicijsku kombinatoriku. Izlazak SBB-a iz državne vlasti, matematički ne znači ništa, jer vladajuća koalicija i bez Radončića ima komotnu većinu.

Premda je Radončićeva poruka kako neće rušitit tek formiranu sarajevsku vladu, gdje SBB presudan partner, postavlja se pitanje može li ta vlada opstati u narušenom međusobnom povjerenju partnera?

Fahrudina Radončića, prema Zakonu o Vijeću ministara, mijenja zamjenik, sve do trenutka dok se ne potvrdi njegov nasljednik. Na čelu Ministarstva tako će biti Nedeljko Jović, imenovan 15. maja, a do sada je bio zapovjednik Jedinice Žandarmerije PU Zvornik. No, više od samog nasljednika, mnoge brine nepoznanica – šta će biti sa vladajućim većinama, u kojima je trenutno i SBB.

VEZANE VIJESTI

Vladajuća većina u Kantonu Sarajevo za sada je stabilna, poruka je Fahrudina Radončića. No, pitanje je može li kantonalna vlada nastaviti neometano funkcionirati u novonastalnim okolnostima?

Ulazak SBB-a u vlast sa SDA, za posljedicu je imalo rušenje sarajevske šestorke. Nova većina formira vladu Marija Nenadića. Sa tri zastupnika SBB-a, vladu podržava potrebnih 18 ruku u kantonalnoj skupštini. U sluačaju, da izostane podrška Saveza za bolju budućnost, nema ni većine. No, to se neće dogoditi, bar u narednih godinu dana, poručuje Zvnoko Marić.

“Barem godinu dana bilo bi principijelno i u redu, da im se da šansa. Mi smo i šestorki dali godinu dana da uradi nešto. A šta je urađeno? Nije ništa od onga što smo mi očekivali“, kazao je Zvonko Marić iz SBB-a.

Nekadašnji partner, Elmedin Konaković, kaže da za SBB više nema mjesta, te da će ovu vladu rušiti pojedincima većine sa kojima, kaže, pregovara.

“I ne pita se on uopšte kada je riječ o formiranju nove vlade. Jer, ima veliki broj pojedinaca, koji su spremni daju signale i svjesni da ova vlast nije odgovorila zadatku. I prekompozicje vlasti će biti, a u njoj Radončića neće biti”, stav je Elmedina Konakovića, lidera Naroda i pravde.

Jasna Radončićeva poruka je da njegova ostavka nije predizborna igra, nego stvar principa. Priča o državnoj vlasti je završena, federalna većina ostaje dok je u tehničkom mandatu, dok su vlade u Sarajevu i Tuzli, za sada, ističe, stabilne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad